2024. április 20., szombat

A birodalom megvédi az övéit?

A Fidesz szerint a Soros-birodalom teljes letámadást indított a „Stop Soros” ellen – Tiltakozott a törvénycsomag miatt az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának hivatala is

A magyar kormány kedden ismételten benyújtotta a parlamentnek a szigorított tartalmú „Stop Soros” törvénycsomagot, amelynek az elfogadása a kétharmados többséget igénylő részek miatt az előző ciklusban nem sikerült. Most ismét rendelkezik kétharmados többséggel a kormányzó pártszövetség.

Soros György keddi párizsi beszéde után, melyben többek között arról beszélt, hitelfelvétellel hogyan lehetne megoldani az Európát sújtó migránsválságot (Fotó: Beta/AP)

Soros György keddi párizsi beszéde után, melyben többek között arról beszélt, hitelfelvétellel hogyan lehetne megoldani az Európát sújtó migránsválságot (Fotó: Beta/AP)

A törvénycsomag miatt már kedd este megszólaltak az első bíráló hangok. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának hivatala (UNHCR) kedden felszólította a magyar kormányt, hogy vonja vissza azt a törvényjavaslat-csomagot, amely szerinte jelentősen korlátozná a civil szervezeteket és a magánszemélyeket a menekültek és a menedékkérők támogatásában. Az európai értékek elleni támadásnak értékelte a törvényjavaslatot tegnap az osztrák Josef Weidenholzer, az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának alelnöke.

A vádakra a Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményben reagált. A nagyobbik kormánypárt szerint a „migránspárti európai baloldal” azért támad, mert a Fidesz a bevándorlás útjában áll, a párt frakciójának szóvivője szerint pedig a Soros-birodalom teljes letámadást indított a „Stop Soros” elfogadása ellen.

A kedden benyújtott, még nem tárgyalt „Stop Soros” törvényjavaslat-csomag büntethetővé teszi az illegális bevándorlás szervezését, ami alapján aki azt szervezi – például azzal, hogy egy illegális bevándorló menedékjogot kapjon, vagy Magyarországon jogszerűtlenül tartózkodó bevándorló tartózkodási jogcímet szerezzen –, az elzárással büntethető. Minősített esetben pedig – azaz ha valaki anyagi eszközökkel segíti az illegális bevándorlást, vagy tevékenységét rendszeresen folytatja – egy év szabadságvesztéssel is büntethető lesz.

A jogszabály arra is lehetőséget ad majd, hogy a bíróság az illegális bevándorlást szervezőket kitiltsa a határ 8 kilométeres sávjából, külföldi állampolgárok esetén pedig kiutasításról is dönthet. A törvényjavaslat rendelkezik továbbá arról, hogy Magyarország nem fogadja be azoknak a bevándorlóknak a menekültkérelmét, akiket nem üldöznek, nincsenek súlyos veszélyben.

UNHCR: VONJÁK VISSZA!

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának hivatala (UNHCR) már kedden felszólította a magyar kormányt, hogy vonja vissza a törvényjavaslat-csomagot, amely szerinte jelentősen korlátozná a civil szervezeteket és a magánszemélyeket a menekültek és a menedékkérők támogatásában. Az UNHCR közleményében komoly aggodalmának adott hangot amiatt, hogy elfogadásuk esetén a javaslatok létfontosságú segítségtől és ellátástól fosztanának meg otthonuk elhagyására kényszerült embereket, és tovább szítanák a feszült közhangulatot és a növekvő idegengyűlöletet.

A kormányzó pártszövetség még a nyári szünet előtt el szeretné fogadni a törvényjavaslat-csomagot (Fotó: MTI)

A kormányzó pártszövetség még a nyári szünet előtt el szeretné fogadni a törvényjavaslat-csomagot (Fotó: MTI)

Az UNHCR különösen aggódik amiatt, hogy a törvénycsomagban foglaltak azok ellen irányulnak, akik pusztán emberségből segítenek a menedéket keresőkön. „Felszólítjuk a magyar kormányt, hogy hagyjon fel minden olyan intézkedéssel, amely még sebezhetőbbé tenné azokat az embereket, akik egyszerűen biztonságot keresnek” – áll a hivatal közleményében.

„A menedékkérés alapvető emberi jog, nem bűncselekmény” – fogalmazott keddi közleményében Pascale Moreau, a szervezet európai igazgatója.

KKM: A MAGYAROK BIZTONSÁGA AZ ELSŐ

A magyar kormány számára a magyar emberek biztonsága az első – reagált a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szerdán közleményben az UNHCR felszólítására.

„Az UNHCR az elmúlt években több mint tízszer támadta a magyar kormányt pusztán azért, mert megvédte az ország határait az illegális bevándorlással szemben, és támadta már a kerítést és a nemzeti konzultációt is. Szerintük hagyni kellene, hogy a migránsok akadálytalanul közlekedjenek az országok között, és nem szabad büntetni az illegális határátlépést. A magyar kormány ezt nem fogadja el” – áll a KKM-nek az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Hangsúlyozták: az illegális bevándorlás nem emberi alapjog. Az illegális bevándorlás segítése pedig nem emberséges cselekedet, hanem bűncselekmény és biztonsági kockázat. A migráció nemzetbiztonsági kérdés – szögezte le a tárca.

„A magyar kormány számára a magyar emberek biztonsága az első, nem engedjük, hogy a migránsok vagy a migrációt támogató szervezetek kockára tegyék Magyarország biztonságát” – emelték ki.

TÁMADÁS AZ EURÓPAI ÉRTÉKEK ELLEN

Támadást jelent az európai uniós értékek ellen a „Stop Soros” törvényjavaslat-csomag – szögezte le szerdán az Európai Parlament (EP) szociáldemokrata frakciójának alelnöke, és egyúttal a Fidesz kizárására szólította fel az Európai Néppártot (EPP).

„Az új törvények értelmében börtönbe zárhatnák azokat, akik azon dolgoznak, hogy Magyarország betartsa alapvető emberi jogi kötelezettségeit. Ez nem egy távoli diktatúrában történik, hanem az Európai Unió szívében, egy olyan kormány alatt, amely tagja az állítólagosan Európa-párti EPP-nek” – hangsúlyozta közleményében Josef Weidenholzer osztrák politikus.

„Manfred Weber néppárti frakcióvezetőnek cselekednie kell, ki kell dobnia Orbán Viktort és a Fideszt. Amíg ezt nem teszik meg, ők is cinkosnak számítanak a Magyarországon végbemenő szemérmetlen autoriter elmozdulásban” – írta a politikus.

Weidenholzer undorítónak nevezte, hogy a kormány büntetőjogi szankciókkal fenyegeti azokat, akik kiszolgáltatott helyzetben lévő embereket segítenek. Az osztrák szociáldemokrata politikus szerint a „Stop Soros” Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a civil szféra elleni törvénye mintáját követi, szembemegy az európai értékekkel, és nincs helye az Európai Unióban.

FIDESZ: BEVÁNDORLÁSPÁRTI TÁMADÁS

A Fidesz szerint a „migránspárti európai baloldal” azért támad, mert a Fidesz a bevándorlás útjában áll. A nagyobbik kormánypárt Josef Weidenholzer nyilatkozatára reagált.

A párt kiemelte: a „migránspárti brüsszeli baloldal elsőként ugrik a Soros-hálózat védelmére”. Azt írták: Josef Weidenholzer is egyike azon baloldali migránspárti politikusoknak, akiket „Soros György megbízható szövetségeseként tartanak számon”, és akik határozottan kiálltak a kötelező betelepítési kvóta mellett. A kormánypárt úgy véli, most azért támadják a Fideszt és a „Stop Soros” törvénycsomagot, mert az illegális migráció útjában állnak. Ők ugyanis minél több migránst akarnak behozni Európába, míg a Fidesz meg akarja védeni az országot a bevándorlástól és a bevándorlás szervezőitől.

HALÁSZ: TELJES LETÁMADÁST INDÍTOTTAK

Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője szerdán Budapesten újságíróknak úgy fogalmazott, azonnali és teljes letámadást indított a Soros-birodalom a parlamentnek kedden benyújtott „Stop Soros” törvényjavaslat ellen.

Úgy fogalmazott: „az kiabál, akinek a háza ég”. A „Stop Soros” célja ugyanis az illegális migráció szervezésének megakadályozása és büntetése, azok viszont, akiknek nem érdekük egy ilyen törvény, ismét teljes letámadást indítottak Magyarország és a „Stop Soros” ellen – mondta.

A szóvivő szerint a Soros-hálózat jól ismert tagjaival az élen máris nagy erők mozdulnak meg a törvénycsomag ellen, és ugyanazok a szervezetek tiltakoznak, amelyek valamilyen módon részt vesznek és érdekeltek az Európa felé irányuló migráció szervezésében.

Halász János hangsúlyozta, hogy Magyarországon a magyarok szava és érdeke számít, márpedig „mi, magyarok nem akarunk bevándorlóországban élni”. Ezért meg fogják kezdeni a „Stop Soros” parlamenti vitáját, és el is fogadják a törvénycsomagot július 20-áig – közölte a frakciószóvivő.