2024. április 24., szerda

Felmelegítenék az afrikai barátságot

Ghánával elsősorban az energetika, a földművelés és az építőipar területén lehetne sikeres az együttműködés

Aleksandar Vučić köztársasági elnök ma fogadta Belgrádban Cipriano Cassamát, Bissau-Guinea Nemzeti Népgyűlésének az elnökét. A szerb államfő arról biztosította vendégét, hogy Szerbia Bissau-Guineával és a többi afrikai állammal is barátságra támaszkodó együttműködést szeretne megerősíteni, illetve kiépíteni. A Szerbia és az afrikai államok közötti barátság és együttműködés alapját az El Nem Kötelezettek Mozgalmában rakták le – emelte ki Vučić, hozzátéve, hogy Szerbia nagyra becsüli az afrikai népek és országok szabadságszeretetét.

Bissau-Guinea számára a legfontosabb a nemzetközi jog tiszteletben tartása, ezért az ország az ENSZ 1244-es határozatának mentén Koszovót Szerbia részeként kezeli, emelte ki Cassamá, majd egyetértését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a Szerbia és az országa közötti kapcsolatokat erősíteni kellene, mindenekelőtt a gazdaság tekintetében.

Tavaly év végén és az idei év elején a szerbiai sajtó szinte naponta foglalkozott Bissau-Guineával. Először azért, mert nem sokkal a dél-amerikai Suriname hasonló döntését követően visszavonta Koszovó államiságának az elismerését, később pedig azért, mert a pristinai vezetés közölte, hogy Bissau-Guinea ismét elismerte Koszovó függetlenségét. Utóbbi értesülést megcáfolták.

Az államfő ezt megelőzően Aaron Mike Oquaye-val, a Ghánai Köztársaság parlamentjének elnökével beszélgetett a két ország közötti kapcsolatok jobbá tételének és elmélyítésének a lehetőségeiről. Természetesen ezen a találkozón is felelevenítették a múltat, azokat az időket, amikor Szerbia, azaz Jugoszlávia az El Nem Kötelezettek Mozgalmának keretében valósított meg szoros együttműködést az afrikai államokkal. Oquaye és Vučić szerint a Szerbia és Ghána közötti jövőbeni együttműködés elsősorban az energetika, a földművelés és az építőipar területén lehetne különösen gyümölcsöző. A szerb államfő ezt követően reményét fejezte ki, hogy a Világ Szerbiában elnevezésű oktatási-együttműködési projektum keretében a jövőben is számos ghánai fiatal folytatja majd egyetemi tanulmányait Belgrádban. Vučić szeretné, ha a szerbiai és a ghánai felsőoktatási intézmények között is együttműködés alakulna ki, elsősorban a számítástechnika területén.

Koszovó témája szintén tárgyalóasztalon szerepelt a ghánai vendéggel folytatott beszélgetés során. Vučić tájékoztatta Oquaye-át a Belgrád és a Pristina közötti párbeszéd eddigi eredményeiről, majd reményét fejezte ki, hogy Ghána esetleg mégis felülvizsgálja Koszovó egyoldalúan kikiáltott függetlenségével kapcsolatos álláspontját. Ghána 2012 elején ismerte el Koszovó függetlenségét. A döntés állítólag a ghánai államvezetés több képviselőjét is meglepte, mivel korábban ígéretet tettek Szerbiának arra, hogy az ország nem ismeri el Koszovó államiságát. Az afrikai kontinens 54 független állama közül eddig 22 ismerte el Koszovó függetlenségét.