2024. április 24., szerda

Nyitva a siker kapuja

Díjazták a vajdasági idegenforgalmi vállalatokat a kamarában – Elismerésben részesült a zentai Anna Panzió is

Huszonhatodik alkalommal ítélte oda a Siker Kapuja kitüntetést a Vajdasági Gazdasági Kamara azoknak az idegenforgalmi vállalatoknak, amelyek a legmagasabb színvonalú szolgáltatást nyújtják az adott kategóriában. Újvidéken, a gazdasági kamara nagytermében tegnap adták át a rangos elismeréseket.

Boško Vučurević, a gazdasági kamara elnöke köszöntőbeszédében elmondta, hogy ezekkel a kitüntetésekkel, valamint különböző fejlesztési programokkal Vajdaság idegenforgalmának a fejlesztése a céljuk.

Az elmúlt 26 évben a turizmus teljesen új formát nyert és különféle tartalmakkal gazdagodott. Nem csupán fejlődési lehetőség az ország számára, hanem egyre jelentősebb gazdasági ágazattá vált. A bruttó társadalmi össztermék növekedéséhez tartományi és országos szinten egyaránt jelentős mértékben hozzájárul – mondta Đorđe Miličević, a tartományi kormány alelnöke.

– 2016-ban 1 milliárd euró bevételre tett szert Szerbia a turizmusból, 2017-ben pedig 1,2 milliárd eurót hozott az ágazat. Idén a számítások szerint 1,4 milliárd eurós nyereségre számíthatunk.

Ivan Brkljač (középen) Đorđe Miličević (balról) és Boško Vučurević társaságában (Fotó: Ótos András)

Ivan Brkljač (középen) Đorđe Miličević (balról) és Boško Vučurević társaságában (Fotó: Ótos András)

A turizmus fejlesztésének érdekében jelentős befektetések mennek végbe, főként az infrastruktúra terén: közúti folyosók épülnek, vasútvonalakat újítanak fel. A belgrádi repülőtér pedig jelentős légi kikötővé vált a régióban. A tartományi kormány szintén nagy erőfeszítéseket tesz az idegenforgalom fejlesztése érdekében. Támogatja új vállalatok létrejöttét az ágazaton belül, a szolgáltatás színvonalának a javítását és a szállások befogadóképességének a növelését. Az eredmények magukért beszélnek: 2017-ben félmillió turista látogatott el Vajdaságba – mondta Đorđe Miličević.

Ivan Brkljač, a Mokrin Ház elnevezésű coworking&coliving vállalkozás vezetője is átvehette a Siker Kapuja díjat. A különleges szolgáltatást nyújtó, modern falusi házat a gazdasági kamara a hazai piac egyedülálló turisztikai termékeként méltatta.

– Vállalkozásunk az úgynevezett digitális nomádok munkáját segíti, és a falusi életet hirdeti. Szabadúszók és olyan külföldről érkező szakemberek látogatnak el hozzánk, akik az internet révén a világ bármely pontjáról dolgozhatnak, de mégsem szeretnének egyedül lenni. A tér és a szállás mellett művelődési és szabadidős programok is szerepelnek a szolgáltatásaink között. 2008 óta több mint száz vállalat vette igénybe a szolgáltatásainkat a világ minden tájáról – mondta Ivan Brkljač.

A legjobb vajdasági falusiturizmus-szálláshely kategóriában plakettet vehetett át a zentai Anna Panzió tulajdonosa. Vörös Attila elmondta, hogy rendkívül fontos a vállalat számára a gazdasági kamara elismerése. A vajdasági panzió most először részesült díjban.

– 2008-ban alapítottuk a vállalatot, mindössze két szobával. Jelenleg 19 szobánk van 54 férőhellyel, finn szaunával, jakuzzival, borospincével. Folyamatosan fejlődtünk az évek során, de mindeddig nem igazán volt lehetőségünk megmérettetni magunkat. Egyre nagyobb az érdeklődés a szolgáltatásaink iránt. A Prosperitati pályázatán jelentős támogatást nyertünk több fordulóban is, így új épülettel bővültünk az elmúlt évben. Annyi bevételünk még nincs, hogy állandó munkaviszonyban alkalmazzunk dolgozókat, ezért családon belül osztjuk el a feladatokat. A nyári időszakban főként lakodalmaknak adunk otthont. Hétköznap üzletemberek is megfordulnak nálunk, hétvégén pedig főként turisták veszik igénybe szolgáltatásainkat. Idén egyre több foglalás érkezik a csoportosan utazók részéről. Főként Magyarországról érkeznek hozzánk vendégek – mondta Vörös Attila.