2024. április 24., szerda

Jelentősen nőtt a külkereskedelmi forgalom hiánya április végéig

A hazai külkereskedelmi forgalom hiánya 2018 első négy hónapjában 36,2 százalékkal növekedett az egy évvel korábbihoz képest, április végén 1,7 milliárd eurót tett ki - közölte csütörtökön a szerbiai statisztikai hivatal RZS).

Az év első négy hónapjában a külkereskedelmi forgalom összértéke 11,95 milliárd euró volt, ebből az export 5,13 milliárdot, az import pedig 6,82 milliárd eurót tett ki.
A külkereskedelmi forgalom 64,3 százalékát a nyugat-balkáni ország az Európai Unió tagországaival bonyolította le.
A statisztikai hivatal azt is közölte csütörtökön, hogy a hazai ipari termelés éves szinten 3,1 százalékkal nőtt áprilisban, míg az első négy hónapban éves összevetésben 5,2 százalékos volt a növekedés. Az áprilisi növekedéshez elsősorban a szénbányászat és a feldolgozóipar járult hozzá.
A statisztikai hivatal adatai szerint az év első negyedévében 14,8 százalékos volt a munkanélküliség Szerbiában, míg az azt megelőző három hónapban a munkaképes lakosság 14,7 százalékának nem volt munkahelye.
A szerbiai bruttó hazai termék (GDP) az első negyedévben 4,6 százalékkal nőtt az előző év ugyanezen időszakához képest. A tavalyi utolsó negyedévben 2,4 százalékkal, míg 2017 egészében 1,85 százalékkal bővült a szerb gazdaság.