2024. március 29., péntek
ÖKUMENIKUS ISTENTISZTELET

„Tanúim lesztek”

Újvidéken tartja az Európai Egyházak Konferenciája 15. Nagygyűlését

Az Európai Egyházak Konferenciájának (EEK/CEC) 15. Nagygyűlése Tanúim lesztek (ApCsel 1,8) jelmondattal május 31-én, csütörtökön este fél nyolckor, a Katolikus portán ökumenikus istentisztelettel kezdődött meg. A csaknem egyhetes tematikus programokon, műhelymunkákon szó lesz Európa jövőjéről, a migrációról, az üldözött keresztények/keresztyének helyzetéről a világban.

Az EEK keretében hétfőtől ifjúsági előtalálkozókat tartottak. A június 6-án záruló nagygyűlésen mintegy ötszáz ortodox, protestáns, anglikán és katolikus küldött vesz részt Európa különböző országaiból. Az egész országra nézve jelentős esemény fő házigazdája a pravoszláv egyház, három protestáns: a szlovák evangélikus, a református és az evangélikus metodista egyházzal együtt.

A vendégek vendéglátóik kíséretében, a tervek szerint június 3-án, vasárnap délelőtt istentiszteleteken vesznek részt Újvidék különböző templomaiban. A reformátusok a Szerbiai Református Keresztyén Egyház maradéki gyülekezetének vendégei lesznek. Késő délután, 17.45 órakor Újvidéken, a Péterváradi (Duga) hídnál békeimát tartanak, amely a vasúti hídig tartó, Séta a békéért elnevezésű nemzeteket, vallásokat – békeszerető embereket összekötő megmozdulással folytatódik.