2024. április 25., csütörtök

Mentsük meg a Limánt a betontól!

A Balzac és a Népfront utca kereszteződésénél már napok óta tiltakozó megmozdulásokat tartanak a környék lakói, ellenzik azt, hogy egy emeletes garázst építsenek ezen a helyszínen

Biljana Simonović, a Mentsük meg a Limánt a betontól! elnevezésű kezdeményezés aktivistája elmondta, hogy mostanáig 1150 aláírást sikerült összegyűjteni annak érdekében, hogy megakadályozzák a legújabb, városi területrendezési terv alapján tervezett emeletes garázs megépítését a Népfront és a Balzac utca kereszteződésénél.

A Limán városrész a tágas, fás utcáiról ismert, a legújabb területrendezési terv egy emeletes garázst lát elő a környéken, de a lakók ezzel nem értenek egyet (Ótos András felvétele)

A Limán városrész a tágas, fás utcáiról ismert, a legújabb területrendezési terv egy emeletes garázst lát elő a környéken, de a lakók ezzel nem értenek egyet (Ótos András felvétele)

A Dnevnik napilapnak nyilatkozva hozzátette, hogy ez a limáni szomszédok közös kezdeményezése, semmi köze sincs bármelyik politikai párthoz vagy szervezethez, és nagyon fontos, hogy ez így is maradjon. Erre vonatkozóan, a limáni szomszédok nagy szolidaritásról tettek tanúbizonyságot.

A környéken élő lakók túlnyomó többsége szerint nem jelent megoldást az emeletes garázs megépítése, mert csak 30 parkolóval lenne több mint jelenleg, de mivel többemeletesre tervezik, a környező lakásoktól elvenné a nappali világosságot.

– Az emeletes garázs káros hatással lenne a limáni lakosok egészségére, mivel a megépítéséhez 35 hársfát kellene kivágni, ezek a fák pedig a mostani parkolónak biztosítanak kellemes árnyékot. A fák kivágásával tovább növekedne a légszennyezettség, valamint a zajszint is megemelkedne. Az emeletes garázsnak további hátulütője, hogy hatással lenne a közlekedés biztonságára is, és megnehezítené a hozzáférést az egyik épület bejáratához, a mentőautók vagy a tűzoltók például nem tudnának eljutni az épület bejáratáig – magyarázta Simonović.

Az aktivista felhívta a figyelmet arra, hogy egy eddig ismeretlen személy, egy röpcédulán tiltakozó összejövetelt hirdetett meg, ezért azonnal elhatárolódnak mindenféle ismeretlen szervezésű gyülekezettől, nem szeretnék, ha a Balzac utcai szomszédokat és a Mentsük meg a Limánt a betontól! kezdeményezést valaki kiegyenlítené más mozgalmakkal.

Simonović kifejtette, reméli, hogy az önkormányzat illetékes szervei megértik a kezdeményezésük lényegét és jelentőségét, mert a területrendezési tervet mindig a lakosok érdekében készítik. A kezdeményezés aktivistái gondjaikat közölték az önkormányzattal is.