2024. április 25., csütörtök

Megélni az életet a maga teljességében

Tízéves a Kisbácska – Ma van a sclerosis multiplexben szenvedők világnapja

A sclerosis multiplexben szenvedők számára nagy segítséget jelent a már tíz éve működő Kisbácska Multiplex Szklerózis Egyesület, amelynek fő célja, hogy segítő kezet nyújtson az arra rászorulóknak.

Az egyesület 2008-ban alakult, célja pedig, hogy aktivizálja a betegséggel élőket. Ennek érdekében számos programot, műhelymunkát, kerekasztal-beszélgetést és előadást szerveztek. A tagság edukációja mellett fontosnak tartják, hogy minden tagjuk megtalálja a saját érdeklődési körének megfelelő tevékenységet. Más egyesületekhez hasonlóan a Kisbácska Multiplex Szklerózis Egyesület is pályázatok útján biztosít forrásokat a különböző programok megszervezéséhez, és az egyesület működéséhez. A Helyi Közösség, a Tartományi Titkárság, a Magyar Nemzeti Tanács, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által kiírt pályázatokon is rendszeresen pályáznak.

A tizedik évforduló kapcsán az SM-betegek Topolya és Kishegyes községi szervezetének elnökével, Nyeső Paullal beszélgettünk, aki bizakodóan tekint a jövő felé.

– Az indulás nehéz volt, de a tagságunk kitartásának köszönhetően immár tizedik éve igyekszünk közös erővel segíteni a sorstársainkon. Éppen ezért minden egyes pályázatot igyekszünk megpályázni, amelyek által jobbá, szélesebb körűvé tehetjük egyesületünk munkáját, illetve javíthatunk sorstársaink életminőségén. Sikerként könyveljük el, hogy a pobedai helyi közösséggel együttműködve sikerült akadálymentesíteni az egészségházat, valamint a postát. Tervben van egy harmadik létesítmény akadálymentesítése is. Emellett számos alkalommal szerveztünk kreatív műhelymunkát, amelyek keretén belül a tagjaink kibontakoztathatják kreativitásukat. Kerekasztal- beszélgetéseket, fórumokat szerveztünk, valamint más egyesületekkel is együttműködünk. Próbáljuk megmutatni azt, hogy a fogyatékkal élők is élhetnek normális életet. Számos helyi rendezvényre ellátogatunk, részt veszünk a főzőversenyeken, kiállításokon, és más eseményeken is. Természetesen nem feledkezünk meg egyesületünk azon tagjairól sem, akik ágyhoz kötöttek. Meglátogatjuk őket, és lehetőségeinkhez mérten igyekszünk őket is segíteni az ápolásukhoz szükséges eszközök beszerzésével. Egyesületünk nemcsak a betegeket segíti, hanem az orvosokat és orvosjelölteket is, a multiplex szklerózissal kapcsolatos kérdőívek kitöltésével. Több, tevékenységi körében megegyező, illetve hasonló, külföldi egyesülettel is jó kapcsolatot ápolunk, amit a jövőben szeretnénk majd még inkább kiterjeszteni. Már harmadik éve működik a mini rehabilitációs központunk is, a Vöröskereszt topolyai székházában, ahol az egyesület tagjaival egy fizioterapeuta foglalkozik. Ennek kialakítását és működtetését is pályázati forrásokból fedeztük.

A tervekről szólva az egyesület elnöke elmondta, fontosnak tartják, hogy bővítsék azon egyesületek körét, akikkel a jövőben együtt tudnak működni.

– Mivel minden év májusának utolsó szerdája a multiplex szklerózis világnapja, így idén is megemlékezünk erről a napról, és ezzel is próbáljuk felhívni a figyelmet arra, hogy sajnos egyre több multiplex szklerózisos beteg van világszerte, és a gyógykezelésünk még mindig nagyon minimális. A központi rendezvényre Újvidéken kerül sor, melyen tizennégy vajdasági egyesület vesz majd részt. Kiállítások, fórumok, különböző foglalkozások lesznek ezen a napon. Hivatalosak vagyunk még Vukovárra és Viroviticára is, ahol ezen a napon szintén rendezvények lesznek. Idén is részt veszünk a helyi rendezvényeken, mint például a TOP-EXPO-n, a Szármafesztiválon, különböző kiállításokon. Sort kerítünk a Tolerancianapra is, amelyet immár kilencedik alkalommal fogunk megszervezni. Évről évre több érdeklődőt vonz ez a nap, és az elmúlt évben már 140-en látogattak el a rendezvényünkre. A Tolerancianapra július 27-én kerül majd sor – mondta végül Nyeső Paul.