2024. április 25., csütörtök

Az ombudsman a vízlecsapolási illetékről

Talán nincs még egy olyan adó, illetve illeték, amely folyamatosan annyi kritikát kapna, mint az úgynevezett vízlecsapolási illeték. A polgárok olykor horribilisen magas összegekre panaszkodnak, az ellenérzést pedig az is tetézi, hogy a belvizek és a nem megfelelő módon elvezetett csapadék rendszeresen nagy károkat okoz a mezőgazdaságban, a lakóépületekben, fennakadásokat a közlekedésekben, ugyanakkor nyáron a szárazság okoz problémákat, és mindez arra utal, hogy bizony a vízgazdálkodás enyhén szólva nem működik hibátlanul.

A tavalyi évre és az idei év első negyedére vonatkozó illetékekről szóló végzéseket a Vajdaság Vizei Közvállalat kipostázta, és ezt követően Szabadka Város Ombudsmani Hivatalába tömegesen érkeztek a polgárok bejelentései, akik különböző problémák miatt fordultak a polgári jogvédőhöz. Éppen ezért az ombudsmani hivatal egy közleményt adott ki, ugyanakkor Tóth Szalai Erika ombudsmanhelyettes válaszolt az üggyel kapcsolatos néhány kérdésünkre.

Mint megtudtuk, a polgárok több alkalommal azért fordultak a jogvédőhöz, mert a kiküldött végzéseket nem tudták személyesen átvenni. Az eljárási törvény értelmében a végzéseket, amennyiben a postás házhoz viszi, és a végzés címzettje nem tartózkodik otthon, valamely családtagja is átveheti, azonban ha a postás senkit nem talál otthon, akkor a postán már csak a címzett veheti át személyesen meghatározott időn belül, ez esetben május 31-ig. A probléma akkor keletkezett, amikor ezt a polgárok nem tudták megtenni, és azt a választ kapták, hogy amennyiben a küldeményt visszaküldték a feladónak, akkor a továbbiakban személyesen a Vajdaság Vizei újvidéki központjában kell jelentkezniük. Tóth Szalai elmondása szerint a polgárok e-mailben is jelezhetik az említett közvállalat irányába, hogy nem kapták meg a végzést. A korisnik@vodevojvodine.rs címre a név és vezetéknév, illetve a személyi szám mellett fel kell tüntetni a címet, amire az érintett várja a végzést. Amennyiben a polgár nem rendelkezik saját e-mail fiókkal, vagy nincs lehetősége az elektronikus levelezésre, úgy az ombudsman segítségét is kérheti.

Azok a polgárok, akik például kórházban vagy idősek otthonában tartózkodnak, és ezért nem tudták személyesen átvenni a végzéseket, egy egyszerű, aláírt felhatalmazással megnevezhetik azon személyt, aki átveszi a végzést. Erről értesíteni kell a Vajdaság Vizei Közvállalatot, amely ezzel összhangban fogja újra kiküldeni a végzést.

Kamatelszámolás az újra kiküldött végzés kikézbesítésekor nem történik, vagyis a késedelmi díjat nem fizettetik meg, csak ha az új végzésben meghatározott fizetési határidőt túllépi a címzett.

Másrészt abból is történtek félreértések, hogy a Vajdaság Vizei nem a Földhivatal legújabb adatait használta a végzések elkészítésekor, hanem egy régi adatbázist. Így olyan is megtörténhetett, hogy olyan személy kapta meg a végzést, aki már nem rendelkezik az adott ingatlannal, mert időközben eladta, átörökítette azt. Ebben az esetben a polgároknak egy fellebbezést kell írniuk, amelyet szintén a fentebb említett e-mail-címre kell elküldeni, ugyanakkor azt is meg kell jegyezni, hogy ebben az esetben eltekintenek az előírt illeték befizetésétől. A tervek szerint a 2018-as év második, harmadik és negyedik negyedére vonatkozó végzések már a Földhivatal adatai alapján készülnek.

– A polgárok észrevételeit, megjegyzéseit, fellebbezéseit saját e-mail-címünkről juttatjuk el a Vajdaság Vizeihez, és minden korrekciót, javítást illetékmentesen lehet beadni. Amennyiben a közvállalat nem a fentebb vázolt elvek mentén jár el, a polgárok nyugodtan forduljanak hozzánk, és mi igyekszünk eljárni ezekben az ügyekben – fogalmazott Tóth Szalai Erika.