2024. március 29., péntek

A Jami körzet a Sterija Játékokon

A hétfő este a Kokan Mladenović rendezte Jami distrikt című előadást a verseny kategóriájában telt ház előtt mutatták be az újvidéki Szerb Nemzeti Színház Jovan Đorđević Színpadán. A közönség nagy érdeklődéssel várta a szerb, montenegrói és magyar együttműködésben készült Jami körzet (Jami distrikt) című előadást.
A belgrádi Bitef Színház, a tivati Tivat Kulturális Központ, az újvidéki Think Tank Studio és a szegedi MASZK Egyesület nemzetközi koprodukciójában létrejött előadás eddig 12 fesztiválon 9 díjat kapott. Kokan Mladenović rendezése a 2017. márciusi premier óta ugyanis végigjárta Szerbia legfontosabb játszóhelyeit és fesztiváljait, de bemutatták Montenegróban, Bosznia-Hercegovinában, Macedóniában, Horvátországban, Szlovéniában és Romániában is. Az alkotók számos díjban részesültek: a horvátországi Fadil Hadžić Szatíranapok fesztiválon elnyerték a legjobb kabarészínházi előadás díját, a szerbiai Novi tvrđava teatar fesztivál legjobb rendezőnek és legjobb színésznőknek járó díjat, a Bora Napok fesztiválon a legjobb előadás díját, a boszniai Zaplet fiatal színészek nemzetközi fesztiválján a legjobb előadás és legjobb színésznő díját, a Jurislav Korenić Napok fesztiválon pedig a legjobb előadás, legjobb rendezés és legjobb színésznők díját.
A darab szerzője Milena Bogavac író, színpadi szerző, dramaturg, a zeneszerző Marko Grubić, aki zenésztársaival élőben kíséri a produkciót, amiben kiemelkedő alakítást nyújt három fiatal színésznő: Isidora Simijonović, Jelena Graovac és Nina Nešković.
A Jami körzet alcíme szerint a világ legősibb nemzetéről szóló dokumentarista színházi előadás egy fiktív eseményen alapul: a Szerbia, Horvátország és Bosznia-Hercegovina közös határán fekvő Jamena faluban a tudósok egy paleolit település nyomaira bukkannak. Kiderül, hogy a homo sapiens jóval idősebb, mint gondoltuk. A szerbek, horvátok és bosnyákok számára azonban még fontosabb mindez: mindhárom ország magának akarja kisajátítani a területet, egy sor abszurd elmélet üti fel a fejét arról, melyikükhöz tartozik, melyik nemzet a régebbi…
Kokan Mladenović, akit az egyik legizgalmasabb szerb rendezőnek tartanak, ebben a zenés ál-dokumentumjátékban is korunk politikai, társadalmi és kulturális problémáit vizsgálja, legfőképp a nemzetek és nemzetállamok ideájának létjogosultságát, a nacionalizmus veszélyeit és képtelenségeit veszi górcső alá.
A sok díjjal kitüntetett előadást Újvidéken a legjobb kortárs szerb drámákat szemléző 63. Sterijino pozorje programjában láthatta a közönség. Az akkreditált újságírók azonban sajnos nem láthatták az előadást, mert a Sterija Játékok szervezőinek utasítására („mivel nem maradt hely”) hivatkozva a jegykezelők nem engedték be őket, minket. A 63. Sterija Játékok szervezői nem tették lehetővé, hogy azok is lássák az előadást, akiktől elvárták, hogy beszámoljanak róla.