2024. április 25., csütörtök

Újabb fejezetek nyílnak meg

A csatlakozási tárgyalások további menete Koszovótól és a joguralom reformjától függ

Brüsszeli bennfentesek a Tanjug hírügynökségnek nyilatkozva ma megerősítették, hogy június 25-én Luxemburgban megtartják az Európai Unió és Szerbia közötti soron következő kormányközi konferenciát, amelyen két újabb tárgyalási fejezet biztosan megnyílik, de az is lehet, hogy három. A megnyitandó fejezetek száma attól függ, hogy Brüsszel, illetve a tagállamok miként értékelik Szerbia előrehaladását a két kulcsfontosságú területen, ezek pedig a koszovói kérdés rendezése és a joguralom reformja.

Az EU tagállamai pillanatnyilag továbbra is elemzik az Európai Bizottság áprilisban közzétett, Szerbiáról szóló országjelentését. Értesülések szerint az illetékesek pénteken tájékoztathatják az EU tagállamainak vezetőit a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd eddigi alakulásáról, a tervek szerint pedig Jadranka Joksimović európai integrációs miniszter a jövő hét folyamán találkozik Brüsszelben az EU-tagállamok brüsszeli nagyköveteivel, és ekkor személyesen tájékoztatja őket arról, hogy mit végzett el Szerbia a koszovói kérdés rendezésének tekintetében.

Szerbia öt tárgyalási fejezet megnyitását készítette elő: a 33. (költségvetési és pénzügyi rendelkezések), a 9. (pénzügyi szolgáltatások), a 13. (halászat), a 18. (statisztika) és a 17. (gazdasági és pénzügyi jog) fejezetet.

A brüsszeli bennfentesek már most leszögezték, hogy időszűke miatt a 17. fejezet biztosan nem nyílik meg június 25-én, hiszen a tagállamoknak Szerbia tárgyalási pozíciójának az átvételétől számítva nagyjából négy-öt hónapra van szükségük ahhoz, hogy megtegyék a szükséges előkészületeket. A 33. fejezet megnyitásának tekintetében már csak az EU nagyhatalmainak a beleegyezésére várnak, a 9. és a 13. fejezet megnyitására pedig eddig a tagállamok fele rábólintott.

Szerbia eddig a 35 tárgyalási fejezetből tizenkettőt nyitott meg. Két fejezetet azonnal a megnyitást követően ideiglenesen le is zárt.