2024. március 28., csütörtök
KÖNYVSAROK

A fejlődés művészete

Könyves rovatunkban e héten is a Szabadkai Városi Könyvtár felnőtt- és gyermekosztályáról leggyakrabban kölcsönzött könyveket listázzuk, Berényi Eszternek és Omerović Helénának, a városi könyvtár tájékoztató könyvtárosainak köszönhetően, valamint a könyvtár legújabb könyvei közül egy olyan kisregényre hívjuk fel a figyelmet, amelyet leginkább egy csésze kávé mellett ajánlott elolvasni, az autentikusság végett, ugyanis a szerzője, Vathy Zsuzsa, úgynevezett „kávézós beszélgetések”-ből építette fel kötetét. Mi más illene tehát mellé, mint egy csésze illatozó fekete?

FELNŐTTOSZTÁLY

1. Michel Houellebecq: A csúcson (Magvető)

2. Munkácsi Miklós: Holtak kalendáriuma (Jelenkor)

3. Rebecca Ann Collins: Pemberley-krónikák (I. P. C.)

4. Bernard Cornwell: Azincourt – A lovagkor alkonya (Alexandra)

5. Karin Alvtegen: Szégyen (Animus)

GYEREKOSZTÁLY

1. Marni Bates: Gyilkos a vonal végén (Móra)

2. Geronimo Stilton: A szerelem, akár a sajt… (Alexandra)

3. Thomas Brezina: Le a kilókkal! (Deák és Társa)

4. Bosnyák Viktória: Amikor kivirágzott a fánk fánk (Könyvmolyképző)

5. Hannelore Gilsenbach: Fák (Tessloff és Babilon)

KÖNYVAJÁNLÓ
Vathy Zsuzsa: Kávérajzok (Helikon)

„Mint Odüsszeusz és társai, én is más viszonyban vagyok a »muszájjal«. Én is a szabadságomat remélem attól, hogy felfedezem, mit kell tennem. A szükségszerűség felismerése számomra sem a rabságot jelenti, hanem a szabadságot. Milyen egyszerű, és mégis milyen kevesen tudják!” – olvashatjuk Vathy Zsuzsa Kávérajzok című kisregényében ezt az önvallomás-számba menő pár sort, mely akár az írónő irodalmi munkásságára is vonatkoztatható. Az írás ugyanis számára hathatós eszköz volt, melynek segítségével hiteles és pontos „környezetrajzokat” hozhatott létre, beirodalmazva mindazt, amit fontosnak tartott megörökíteni.

Jelen kötetében korunk művészetfelfogását elemzi. Főhőse afféle tudósember, aki rendszeresen szimpozionokat tart, az asztaltársaság dizájnerekből, építészekből, tanárokból áll. Kávézós beszélgetéseik során megjelenik a hetvenes-nyolcvanas évek szocialista országainak világa, valamint a beszélgetők művészetről, a szabadságvágyról és az emberi szellemről alkotott eszmefuttatásai. Fragmentált történetbe foglalva megelevenednek a lapokon közelmúltunk és jelenünk pillanatképei.