2024. április 18., csütörtök

Életmentők versenye

Kishegyesen elsősegélyversenyt tartottak a Vöröskereszt szervezésében – Fejlődés az elsősegély-oktatás terén

Szombaton községi elsősegélyverseny zajlott Kishegyesen, az Ady Endre Kísérleti Általános Iskola udvarában.

Négy községbeli csapat vett részt a versenyen (Lakatos János felvétele)

Négy községbeli csapat vett részt a versenyen (Lakatos János felvétele)

A megmérettetést a Vöröskereszt kishegyesi községi szervezete szervezte, és négy községbeli csapat vett részt rajta: a kishegyesi iskolából két csapat, valamint egy-egy csapat Bácsfeketehegyről és Szeghegyről. Mellettük egy magyarkanizsai és egy szenttamási vendégcsapat is megmutatta tudását a versenyen. Az eseményt Fehér Etelka, a Vöröskereszt községi szervezetének elnöke nyitotta meg.

Hosszabb szünet után most került ismét megrendezésre ez a megmérettetés, mondta el lapunknak Fontányi Andor, a verseny szervezője és a Vöröskereszt községi szervezetének titkára.

– Az előző években vagy más önkormányzatok területén megtartott versenyeken vettünk részt vendégként, egy községi csapattal, vagy nem vettünk részt egyáltalán. Ez egy nagy változás, hogy minden községbeli iskolában meg tudtuk mozgatni a diákokat, és csapatokat tudtunk kialakítani. Négy csapat vett részt a versenyen, közülük a legjobb jutott tovább a tartományi versenyre. A megmérettetés során balesethelyzeteket szimuláltunk, három különböző helyen, több sérülttel. A gyerekek feladata az volt, hogy a lehető legmegfelelőbben ellássák a sérülteket. A sérültek szintén gyerekek voltak, akiket kisminkeltünk, és megtanulták a lehető legélethűbben eljátszani az adott sérülés tüneteit. A csapatok szereplését szakemberekből álló zsűri értékelte, akik Szenttamásról, Óverbászról, Magyarkanizsáról és Kishegyesről érkeztek – számolt be a titkár.

A Vöröskereszt már több éve szervez elsősegély-tanfolyamokat az általános iskolákban, de az idén sikerült igazán magas szintre emelni. Az iskolákban a tartományi Vöröskereszt által kiképzett oktatók tanítják a gyerekeket, mondta el Fontányi, majd azzal folytatta, hogy többségében orvosokról, egészségügyi nővérekről van szó. A tanfolyamok célja felkészíteni a gyerekeket arra, hogy a legmegfelelőbb módon reagáljanak, ha egy sérült embert találnak.

– Első feladat, hogy a legpontosabban felmérjék a sérült állapotát, majd értesítsék a mentőszolgálatot és a lehető legpontosabban informálja őket a sérülésekről. Természetesen az újraélesztést is elsajátítják, amik olyan esetekben fontosak, amikor a sérültek nincsenek eszméletüknél. Az oktatás során az oktatók valós helyzetekre készítik fel őket, amilyenekkel a mindennapi élet során bármikor találkozhatnak. Épp ezért fontos, hogy a gyerekek minél hamarabb megkapják a kellő tudást ahhoz, hogy segíteni tudjanak másokon. Az idén a hatodik és hetedik osztályos tanulókkal foglalkoztunk elsősorban. Bízunk benne, hogy hosszútávon is biztosítani tudunk egy elsősegélybázist a Vöröskereszt számára azokból a gyerekekből, akik megtalálták magukat ebben – fogalmazott a titkár.

A községi versenyről a kishegyesi általános iskola egyik csapata jutott tovább a tartományi versenyre. A csapat tagjai Tóth Katarina, Talpai Tianna, Süli Babett, Petri Vivien és Lukić Dávid.