2024. április 16., kedd

Trump megerősítette, hogy úton van New Yorkba egy magas rangú észak-koreai tisztségviselő

Donald Trump amerikai elnök kedden twitterüzenetében megerősítette, hogy úton van New Yorkba egy magas rangú észak-koreai tisztségviselő, Kim Jong Csol, az észak-koreai hírszerzés volt főnöke.

"Nagyszerű csapatot hoztunk össze tárgyalásainkra Észak-Koreával. A jelenlegi találkozókon a(z amerikai-észak-koreai) csúcstalálkozóról és egyéb témákról van szó" - tudatta Trump.  
A Yonhap dél-koreai hírügynökség értesülése szerint Kim Jong Csol Pekingből repül New Yorkba, és útja az Egyesült Államokba azt mutathatja, hogy előrelépés történik Donald Trump és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető eredetileg június 12-re, Szingapúrba beharangozott történelmi csúcstalálkozójának előkészületeiben.
Trump a múlt héten levelet írt Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőnek, melyben azt írta, hogy ugyan nyitott arra, hogy találkozzon Kimmel, de a nyílt ellenségesség miatt kénytelen lemondani a szingapúri csúcstalálkozót. Ennek előzménye, hogy Phenjan lehülyézte Mike Pence alelnököt, aki Líbiával állította párhuzamba Észak-Koreát. Mindezek ellenére a csúcstalálkozó előkészítése ismét lendületet venni látszik.