2024. április 18., csütörtök

Gojković és Čanak sem tud semmit

Mindketten a médiából értesültek arról, hogy hamarosan új tisztséget tölthetnek be

A belgrádi sajtó néhány nappal ezelőtt úgy értesült, hogy a szerbiai parlament új elnöke egy hatalmi koalíción kívüli személy lehet hamarosan, egyes lapok szerint Nenad Čanaknak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga elnökének kínálták fel a tisztséget.

A Liga első embere, aki jelenleg egyébként a képviselőház európai integrációs bizottságának az elnöki tisztségét tölti be, ma azt nyilatkozta, nem hallott sem konkrét információt, sem pletykát arról, hogy ő lehetne az új házelnök.  Arra a kérdésre válaszolva, hogy elvállalná-e az esetleges felkérést, Čanak úgy fogalmazott: sohasem adná fel elveit, viszont készen áll arra, hogy az állam érdekeiért dolgozzon. Arról is beszélt az egyik kereskedelmi televíziónak, hogy már korábban is kínáltak neki mindenféle tisztséget, de mindeddig egyiket sem akarta elfogadni, egyedül a Tartományi Képviselőház elnöki tisztségét töltötte be korábban. Beszélt arról is, hogy szerinte Vojislav Šešelj radikális pártvezér, hágai elítélt nem ülhetne egyetlen normális országban sem a parlamentben, mert „a börtönből szabadulókat még portásnak sem igen akarja senki”.

Egy nappal korábban nem kívánta sem megerősíteni, sem megcáfolni a médiának azokat az értesüléseit Maja Gojković parlamenti elnök, melyek szerint hamarosan távozik jelenlegi tisztségéről, és művelődési és tájékoztatási miniszterként folytatja politikai pályafutását. „Ma a képviselőház elnöke vagyok, holnap – meglátjuk...” Ekképp kommentálta a témával kapcsolatos újságírói érdeklődést. Ugyanakkor megjegyezte, maga is a médiából értesült arról, hogy egyáltalán fennáll a lehetősége annak, hogy miniszter legyen a jövőben, erről a témáról ez az egyetlen létező információja. Hozzátette: mindig is amellett foglalt állást, hogy „a politikusok politikai tisztségeket válasszanak maguknak”.

A kormány is átalakítás előtt áll, s nem Maja Gojković lenne az egyedüli új tagja a kabinetnek. Dušan Vujović pénzügyminiszter helyére Siniša Mali egykori belgrádi polgármestert került, de lapértesülések szerint az aktuális sportügyi és gazdasági tárcavezető is távozhat.