2024. április 24., szerda

Heves vita Siniša Mali megválasztásáról

Szerbia következő pénzügyminiszterének a központi feladata a pénzügyi fegyelem megőrzése lesz

A Szerbiai Képviselőház különleges ülésen kezdte megvitatni tegnap a pénzügyminiszter megüresedett tisztségének betöltésére beterjesztett javaslatot. Mint ismeretes, Ana Brnabić miniszterelnök és Aleksandar Vučić köztársasági elnök közösen döntöttek úgy, hogy Siniša Mali, Belgrád volt, azaz formálisan továbbra is aktuális polgármestere a legmegfelelőbb személy a Dušan Vujović lemondását követően megüresedett tisztség betöltésére. Brnabić beterjesztőként Mali polgármesteri eredményeivel érvelt a javaslat mellett.

Beta

Ana Brnabić szerint Siniša Mali a legmegfelelőbb személy a pénzügyminiszteri tisztség betöltésére (Fotó: Beta)

– A főváros bankszámláján ma 12,8 milliárd dinár van. Amikor Siniša Mali elfoglalta a polgármesteri tisztséget, a főváros tartozása 1,118 milliárd eurót tett ki, 14 milliárd dinár értékben nem fizette ki különféle kötelezettségeit, és 20,25 százalékos volt a költségvetési hiány. Mali négy év alatt a felére csökkentette a tartozásokat, a főváros kifizette összes kötelezettségét, a költségvetési hiányt pedig egynegyedére csökkentette. Mali az összes ígéretét teljesítette: pénzügyileg konszolidálta a fővárost, megteremtette a költségvetési fegyelmet, csökkentette a munkanélküliek számát, és a főváros ma az emelődaruk városa. Mali kiemelkedő csapatjátékos, nem menekül a fáradságos munka, de a kritika elől sem. Az után sem adta fel, hogy koholt vádakkal próbálták karaktergyilkosság áldozatává tenni. Siniša Malit a pénzügyminiszteri tisztség betöltésére alkalmassá teszi a tény, hogy Belgrád napjainkban stabil helyi önkormányzat, és Európa ezen térségének egyik legnépszerűbb idegenforgalmi látványossága – érvelt Brnabić.

A kormányfő szavai szerint Malira Szerbia következő pénzügyminisztereként két fontos feladat vár: a pénzügyi fegyelem megőrzése és a GDP növekedésének a gyorsabbá tétele.

UTAK ÉPÜLTEK, TÖBB AZ ÓVODÁS

Siniša Mali egyik feladata az lesz, hogy őrködjön a költségvetés és a pénzügyek stabilitása felett, a másik pedig az, hogy megteremtse azokat a körülményeket, amelyek hozzájárulnak a GDP dinamikusabb növekedéséhez – nyomatékosította a Szerbiai Képviselőházban Ana Brnabić. Mint hozzátette, Mali azért a lehető legtökéletesebb jelölt a pénzügyminiszteri tisztség betöltésére, mert nemcsak pénzügyi, hanem gazdasági tapasztalattal is rendelkezik. Belgrádban az utóbbi négy évben számos jelentős beruházás megvalósult, a legnagyobbak a Belgrád víziváros projektum és a svéd Ikea megnyitása – emelte ki a miniszterelnök. Mint hozzátette, mikor Mali 2014-ben elfoglalta a polgármesteri tisztséget, Belgrádban 109.652 munkanélkülit tartottak nyilván, az idén áprilisban viszont 84.139 volt a munkanélküliek száma, tehát megközelítőleg 25.500-zal kevesebb.

– A közvállalatokban is jobb körülmények uralkodnak, mint Mali polgármesterségének ideje előtt. Amikor Mali átvette a főváros irányítását, jelentős beruházási hullám vette kezdetét, amelynek hatása az ország GDP-jén is érezhető. Megváltozott a beruházókkal szembeni magatartás, a különféle engedélyeket ma legfeljebb 12 nap alatt kiállítják. Mali polgármesterségének ideje alatt felújították és átalakították a legjelentősebb belgrádi utcákat, több mint 200 épület falburkolatát restaurálták, vízvezetékeket és szennyvízelvezető rendszereket újítottak fel. A magánóvodákkal kialakított együttműködésnek köszönhetően ma 75.500 gyermek részesül óvodai ellátásban 58.500 állami intézményben, 14 ezer pedig magánóvodákban. Ehhez képest 2013-ban 47.500 gyermek részesült a fővárosban óvodai ellátásban – taglalta Brnabić.

A VMSZ TÁMOGATJA A JAVASLATOT

A Vajdasági Magyar Szövetség támogatásáról biztosította a beterjesztőt. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség–Demokratikus Cselekvés Pártjának frakcióvezetője – mielőtt a folytatásban a vajdasági magyarság, Vajdaság és a mezőgazdasági termelők szempontjából meghatározó kérdések megoldását szorgalmazta volna –  a következőképpen indokolta meg a párt támogatását: a VMSZ a hatalmi többségből politizál, ennek mentén koalíciós szerződést írt alá a Szerb Haladó Párttal, az abba foglalt célkitűzések pedig a tervek szerint teljesülnek.

Siniša Mali (Fotó: Beta)

Siniša Mali (Fotó: Beta)

– Immár tizenegy hónapja Ana Brnabić áll a szerb kormány élén. Az azóta eltelt időszak vonatkozásában megállapíthatjuk, hogy amit megbeszélünk, az teljesül. Ennek mentén természetes, hogy a VMSZ képviselői támogatják a kormányfő javaslatát. Ami a VMSZ és az SZHP koalíciós szerződésébe foglalt legfontosabb célkitűzéseket, azaz projektumokat illeti, remélem, hogy ezek finanszírozásának a támogatásához pénzügyminiszterként Siniša Mali is hozzájárul. Olyan projektumokról van szó, amelyeket 2014-ig nem finanszírozott a köztársaság, onnantól kezdve viszont igen, és most már ott tartanak, hogy néhány éven belül befejeződhetnek. Egyike ezeknek a projektumoknak a szabadkai Népszínház épülete, a másik pedig az Y elágazás. Az elsőre Aleksandar Vučić és Ana Brnabić kormányfőségének ideje alatt 3 millió eurót különítettek el a köztársasági költségvetésből, utóbbira pedig 2016-tól napjainkig több mint 9 millió dinárt. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy Aleksandar Vučić és Ana Brnabić kormányfőségének ideje alatt tetemes összegeket utaltak ki a köztársasági költségvetésből vajdasági helyi önkormányzatoknak, egyebek mellett Magyarkanizsának, Zentának, Topolyának és Szabadkának. Korábban erre nem volt példa – taglalta Pásztor.

A VMSZ–DCSP frakcióvezetője a folytatásban egy, szintén a VMSZ és az SZHP koalíciós szerződésének elemét képező kitétel teljesítésének a fontosságára hívta fel hallgatósága figyelmét. Nevezetesen: a jelenlegi megoldások szerint a bejegyzett, regisztrált gazdaságok kereteiben termelő földművesek mindegyike ugyanakkora járulékot köteles a szerbiai költségvetésbe befizetni, függetlenül a megművelt földterület méretétől. Ez egyszerűen nem logikus, hiszen az alkalmazottak után fizetett járulékok összege is a bér nagyságától függ, ezért a VMSZ arra kéri a döntéshozókat, hogy mielőbb módosítsák ezt a logikátlanságot – jegyezte meg Pásztor, aki a folytatásban két másik kérdés megoldásának a fontosságára is felhívta a figyelmet.

– A vagyon-visszaszármaztatás tekintetében a VMSZ a vonatkozó törvény módosítását szorgalmazza, hogy az adott körülmények között lehetővé tegye a szubsztitúciót, valamint bizonyos szorzókat is meg kellene határozni. Arra kérem önöket, hogy a vagyon-visszaszármaztatás folyamata néhány éven belül záruljon le, hiszen a restitúció befejezése nélkül nem létezik rendezett demokratikus állam. A harmadik dolog, amire szerettem volna rávilágítani, a tény, hogy továbbra sem hoztuk meg a Vajdaság finanszírozásáról szóló törvényt. Arra kérem Önt, Brnabić miniszterelnök, hogy közös erőkkel tegyünk pontot ennek a témának a végére is – fogalmazott Pásztor, majd végül egy tanáccsal fordult Malihoz: „Tudom, hogy félmaratont fut. Azt javaslom, hogy kezdjen el a maratonra edzeni, hiszen pénzügyminiszterként kitartásra és türelemre lesz szüksége.”

EGYSZERŰ, HA VUČIĆ RONALDO

Dragan Marković Palma, az Egységes Szerbia elnöke szerint Malinak nem lesz nehéz feladata, hiszen ott áll majd mögötte Aleksandar Vučić. „Egyszerű miniszternek lenni akkor, amikor az ember mögött Aleksandar Vučić áll Zidane-ként vagy Ronaldóként, és megteremti a sikeresség alapfeltételeit” – jegyezte meg Marković.

– Mali az Amerikai Egyesült Államokban és más külföldi államokban sajátította el a pénzügyi szakma titkait. Egyes miniszterekkel ellentétben nem azt ígéri, hogy majd elsajátítja a pénzügyminisztérium vezetéséhez szükséges ismereteket, hiszen ő már rendelkezik ezekkel az ismeretekkel. Az is biztos, hogy a következő miniszterre nehéz feladatok elvégzése vár, ugyanakkor ha az ember rendelkezik a szükséges indítékkal, szándékkal és elkötelezettséggel, akkor semmi sem igazán nehéz. Az Egységes Szerbia támogatására mindig számíthat – emelte ki felszólalásában Marković.

A Szerb Radikális Párt nem támogatja Mali kinevezését – közölte felszólalásában Vojislav Šešelj elnök. Mint hozzátette, hiába érvelt Brnabić a jelölt mellett, olykor annyira érzelmesen, hogy „szinte elsírta magát a kormányfőt hallgatván”, akkor sem tartja támogathatónak a javaslatot.

– Dušan Vujovićot és szakmaiságát annak idején hasonlóképpen méltatták, most viszont továbbra sem indokolták meg, hogy miért mondott le tisztségéről. Már hónapokkal ezelőtt felhívtam a figyelmet a tényre, hogy Vujović kétes ügyletekbe keveredett. A kormány, ahelyett hogy börtönbe juttatná Vujovićot, most tanácsadói tisztséget szán neki. Vajon a következő pénzügyminiszter tiszteletben fogja tartani a törvényeket? Vagy kérdezés nélkül teljesíti az őt tisztségre juttató személyek kéréseit? Vajon ellenőrizni fogja a költségvetési pénzek költését? Lesz egyáltalán ellenőrzés? – fogalmazott Šešelj.

Sanda Rašković-Ivić, az Új Szerbia–Mozgalom Szerbia Megmentéséért frakció vezetője Brnabić beterjesztéséből és indoklásából hiányolta Mali adóparadicsomokban alapított vállalatokban betöltött szerepének a megemlítését. Mali gazdasági felemelkedése akkor kezdődött, amikor 2001 és 2003 között a magánosításért illetékes minisztérium helyettes államtitkárának és a Közbeszerzési-Árverezési Magánosítási Központ igazgatójának a tisztségét, feladatkörét látta el, azokban az években összesen négy, adóparadicsomban bejegyzett gazdasági társaság igazgatója lett – emelte ki Rašković-Ivić, hozzátéve: „Nem beszélve a bolgár lakásokkal kapcsolatos botrányról, valamint Marija Mali, Siniša Mali volt feleségének a sajtónyilatkozatáról Mali kétes ügyleteivel kapcsolatban.”