2024. március 28., csütörtök

A Jogtudományi Kar legújabb lépése

A Legfelsőbb Semmítőszék előtt a kisebbségi felvételi vizsgákra vonatkozó bírósági ítélet

Ahogyan arról múlt pénteki számunkban beszámoltunk, a Vajdasági Magyar Diákszövetség (VaMaDisz) Jogtudományi Kar ellen indított perének pozitív végkimenetelét követően a bíróság az Újvidéki Egyetemnek ezt a karát ugyan kötelezte arra, hogy tegye lehetővé a Vajdaság területén hivatalos használatban álló kisebbségi nyelveken történő felvételi vizsgáztatást, ám a kar által a felvételi vizsgával kapcsolatban kiadott felhívásból kiderült, hogy a helyzet egy cseppet sem vált egyszerűbbé. Bár mostantól lehetséges magyarul felvételizni, de megjelent egy teljesen új követelmény is: a kisebbségi nyelvet választóknak részt kell venniük egy szerb nyelvű tudásfelmérésben is. A felhívásban csak annyi szerepel, hogy a kisebbségi nyelveken felvételizőknek írásbeli és szóbeli tudásfelmérésen is át kell esniük a felvételi vizsga után, még a felvételizők rangsorolása előtt. Most az is kiderült, hogy a Jogtudományi Kar megtámadta a Fellebbviteli Bíróság kisebbségi felvételi vizsgákat kötelezővé tevő ítéletét is, s a belgrádi Legfelsőbb Semmítőszékhez fordult a kar a döntés megsemmisítése érdekében. Az erre vonatkozó dokumentumot már a VaMaDisz is megkapta, mely a közösségi hálózaton közzétett bejegyzésében reagált a történtekre. Mint írják, a Jogi Kar a partneri kéznyújtásra nem várt módon reagált. „A magyar diákjaink másodrendű állampolgárként való kezelése mellett (szerb nyelvismereti vizsga B2-es szinten a magyarul felvételizők részére) a megfellebbezhetetlen jogerős bírósági ítéletet Belgrádba vitték a Semmítőszék elé, felülvizsgálatra.”

A diákszervezet közölte, dolgoznak a helyzet kezelésén és készek arra is, hogy kiállják a felülvizsgálat próbatételét. A VaMaDisz véleménye szerint az igazság megkérdőjelezhetetlen. „Az elmúlt napokban felkészültünk arra, hogy a szerb nyelvismereti vizsgával kapcsolatban (újabb hátrányos megkülönböztetés), amennyiben a magyar közösség érdeke azt kívánja, és nem lesz más megoldás, újabb jogi csatát vívunk.

A Magyar Szónak Sóti Attila, a szervezet vezetője elmondta, a VaMaDisz meggyőződése, hogy jó kezekben van jelenleg az ügy, hiszen a Magyar Nemzeti Tanács és a tartományi oktatási, jogalkotási és nemzeti közösségi titkárság is foglalkozik azzal, s reális az esélye annak, hogy ne kelljen újra pert indítani. Sótitól megtudtuk, a szakmai vélemények eléggé egybehangzóak: a Karnak nem nagy esélye van arra, hogy elérje a célját a Semmítőszéknél.