2024. március 28., csütörtök

Egyre több fiatal termelő tér át az öntözéses gazdálkodásra

Újabb 700 hektáron válik lehetővé öntözőrendszer kialakítása

Több mint 200 termelővel írt alá szerződést tegnap a Tartományi Mezőgazdasági Titkárság. A gazdák ez alkalommal öntözőrendszerek kialakítására és farmok felszereléseinek a támogatására pályázhattak.

A Tartományi Mezőgazdasági Titkárság idén harmadszor írt alá öntözőrendszerek kiépítéséről és felszereléséről szóló támogatási szerződéseket a termelőkkel. A mostani támogatásnak köszönhetően 700 hektár válik öntözhetővé. A befektetések összértéke meghaladja a 200 millió dinárt, ebből a mezőgazdasági titkárság 108 millió dinárt fedez.

Gyarapszik a fiatal gazdák száma (Fotó: Ótos András)

Gyarapszik a fiatal gazdák száma (Fotó: Ótos András)

A támogatásról szóló szerződések egy részét negyven évnél fiatalabb termelőkkel, a nők termelői tevékenységének elindítását támogató, illetve olyan gazdákkal írta alá a titkárság, akik nehéz munkakörülmények között dolgoznak. Ők hetvenszázalékos költség-visszatérítésben részesültek a pályázat alapján. A pályázók többsége hatvanszázalékos költség-visszatérítést tudott megvalósítani – hangsúlyozta Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkár.

A farmok felszerelésére vonatkozó pályázatra jelentkezők többsége szintén az említett kategóriából került ki, a pályázók jelentős része negyven évnél fiatalabb – mondta Ótott Róbert mezőgazdasági titkárhelyettes. 2018-ban 50 millió dináros keretet irányoztak elő a vajdasági sertés-, marha-, kecske- és birkafarmok felszerelésének támogatására. Tegnap 29 gazdával kötött szerződést mezőgazdasági titkárság. A támogatás összértéke 69 millió dinár, a mezőgazdasági titkárság ebből 45 millió dinárt fedez.

Az időjárási viszontagságok és a szárazság miatt az adai Nagy Boglárka és családja öntözőberendezés kiépítése mellett döntött.

Ótott Róbert (Fotó: Ótos András)

Ótott Róbert (Fotó: Ótos András)

– Másodvetést, szóját szeretnénk locsolni a 35 hektáros területen, amelyen gazdálkodunk. Nagyon nagy segítség ez a gazdaságunk számára, családi vállalkozásunk immár tíz éve működik. Minden támogatás jól jön. Az öntözőcsőrendszer kiépítésének összértéke 12 ezer euró – mondta Nagy Boglárka.

Az adai Deissinger Árpád tavaly fogott bele a mogyorótermesztésbe. Öntözőrendszer kiépítésére pályázott a mezőgazdasági titkárságnál. 117 ezer dinár értékben nyert támogatást.

– Tavaly mogyoróst telepítettünk, és ezt szeretnénk locsolni a jövőben. Nagy segítséget jelent számunkra a pályázat, mivel hatalmas a szárazság, évről évre szárazabb a föld. Pályakezdő lévén igen sok idő kellett, míg összegyűjtöttük a szükséges összeget, hogy el tudjuk indítani a vállalkozásunkat – mondta.