2024. április 23., kedd

Jégvédelem a határ menti településeken is

Az idei évtől Magyarországon is megoldották a jégvédelmet, ennek köszönhetően a mi határ menti területeink is immár védettséget élveznek. Az eddigi években a határ menti településeken nem volt jégvédelem, mert a határzónában tilos a jégvédelmi rakéták használata. Osztrogonác Simonnal, a városi tanács mezőgazdasági ügyekkel megbízott tanácsosával a jégvédelemről, az aktuális helyzetről és a jégvédelemmel kapcsolatos anyagi források biztosításáról beszélgettünk.

(Gergely Árpád archív felvétele)

(Gergely Árpád archív felvétele)

– Az idén április közepétől Magyarországon is bevezették a jégvédelmi intézkedéseket. Magyarországon talajgenerátorok segítségével oldották meg a jégvédelmet. Ezüst jodidot juttatnak a levegőbe, ezáltal lecsökkentik a szél sebességét és nem képződik jég a vízcseppekből. A magyarországi intézkedéseknek köszönhetően most már védettséget élveznek a határ menti településeink is. Az elmúlt években a határ menti településeken nem volt lehetőség a határ miatt a rakétáink kilövésére, de a talajgenerátorokkal megoldódott a probléma. Huszonkét jégvédelmi állomás van Szabadka város területén, ebből tizenkettő üzemel. Szabadka területén rövid (3000 méter) és közép (6000 méter) hatótávolságú jégvédelmi rakéták vannak használatban. Komoly gondot jelent az emberhiány a rakétakilövő állomásokon. Mindössze 16 000 dinár a jégvédelmi rakétakilövő állomáson dolgozó személy bére. Nem a munka nehézsége miatt nincs jelentkező, hanem az alacsony bér, valamint az állomásokra történő eljutás miatt, ugyanis a jégvédelmi állomások lakott településen kívül vannak. Az állomásokon dolgozóknak napi szinten be kell jelentkezniük a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet bajsai központjába, ha másod- vagy harmadfokú riasztás van, akkor gyakrabban kell jelentkezniük, elsőfokú riasztás esetén pedig a rakétakilövő állomáson kell tartózkodniuk – magyarázta Osztrogonác Simon.

A városi költségvetésből 2 millió dinárt, a tartománytól pedig 1,2 millió dinárt hagytak jóvá a rakétakilövő állomások működésére.

Osztrogonác Simon (Fotó: Paszterkó Erika)

Osztrogonác Simon (Fotó: Paszterkó Erika)

– A rakétakilövő állomások működésére a jóváhagyott pénzösszegekből 50 közép hatótávolságú rakéta és 20 rövid hatótávolságú rakéta vásárolható. A múlt évben összesen 10 rakéta kilövésére volt szükség. A rakétakilövő-állomások a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet, valamint a Belügyminisztérium hatáskörébe tartoznak. Városunkban a rakétakilövő állomásokat a bajsai központ működteti. Az előírások értelmében a jégvédelmi rakétakilövő állomásokon összesen 6 rakéta tárolható. Jégvédelmi rakétakilövő állomás működik Királyhalmán, Ludason, Palicson, Radanovácon, Mérgesen, Tavankúton 2 állomás, Bajmokon 2 állomás, Békován, Csantavéren és Kelebián. Nagyfényen a meglévő két jégvédelmi rakétakilövő állomásból egyik sem működik, akárcsak a kisboszniai és az egyik békovai állomás sem. A rakétakilövő állomásokon az előírásokkal összhangban fémajtónak kell lennie, amit gyakran ellopnak, akárcsak a villámhárítókat, és eladják fémhulladékként. Ezt minden alkalommal pótolni kell, a szükséges pénzt pedig a város biztosítja. Az állomásokon nincs áram, emiatt nem tudunk kamerarendszert telepíteni, hogy ne történhessenek ilyen és hasonló rongálások – tudtuk meg a városi tanács mezőgazdasági ügyekkel megbízott tanácsosától.

Az, aki dolgozni szeretne a rakétakilövő állomásokon, a mezőgazdasági titkárságon jelentkezhet, a régi városháza második emeletén található 200-as irodában.