2024. március 29., péntek

Magyar népzene mindenkinek

A Heveder zenekar, a Danubia tamburazenekar és más kiváló együttesek léptek fel a negyedik Folk Music Festen Palicson

Még Japánba is eljut a magyar népzene és a Folk Music Fest jó híre, ugyanis szombat este a palicsi parkban sétálgató japán turisták is megálltak és lelkesen felvételezték a Vigadó teraszán zajló eseményt. A hétvégéjüket Palicson töltő belgrádi, újvidéki szerb ajkú látogatók is hosszabb-rövidebb időre belehallgattak a fesztivál koncertjeibe, de a közönség zömét péntek és szombat este is mégis a Szabadkáról, Magyarkanizsáról, Adáról, Topolyáról és más vajdasági településekről érkezett magyar ajkú látogatók alkották.

Az adai gyerekek már a koncert előtti hangpróbán is nagy tapsot kaptak (Fotó: Mihályi Katalin)

Az adai gyerekek már a koncert előtti hangpróbán is nagy tapsot kaptak (Fotó: Mihályi Katalin)

– Immár negyedik éve e fesztivál révén autentikus népzenei produkciókat hozunk el ide Palicsra, a turisztikai övezet kellős közepére. Olyan embereket is igyekszünk megszólítani, akik nem igazán ismerik a magyar népzenét, akikhez ritkán jut el a Kárpát-medence magyar népzenei kincse, de a tó partján sétálgatva meglátják, hogy itt, a Vigadó teraszán zenei esemény zajlik, és feljönnek meghallgatni a fellépőket – nyilatkozta Juhász Gábor, a Folk Music Fest fő szervezője.

A Juhász zenekar koncertjén táncra is perdültek a közönség legifjabb tagjai (Fotó: Mihályi Katalin)

A Juhász zenekar koncertjén táncra is perdültek a közönség legifjabb tagjai (Fotó: Mihályi Katalin)

Az idei fesztiválra a Kárpát-medence élvonalából érkeztek fellépők, például az erdélyi Heveder zenekar, amelyet a népzenei paletta legjobbjai között tartanak számon, ezt bizonyítja számos amerikai egyesült államokbeli, nyugat-európai turnéjuk, de Magyarországon sem igen akad olyan nagy népzenei fesztivál, amelyen nincsenek a fellépők között. Ők szombat este léptek fel, mint ahogyan a házigazda Juhász zenekar, valamint olyan ígéretes, de a rátermettségüket már bizonyított ifjú zenekarok is, mint a szabadkai Duhaj Banda és az adai Pergető és Bodros tamburazenekar. Péntek este Csenki Zalán kobozművészéknek, akik a budapesti Liszt Ferenc Egyetem népzene szakos hallgatói, valamint a bajai Danubia tamburazenekarnak tapsolhatott a közönség. Néptáncbemutatók tették még színesebbé e két estét, a Suhancok néptáncegyüttes és Kamara Táncegyüttes fellépése is igazi élményszámba ment.

A fesztivál Szabadka város önkormányzata, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szakmai partnerségével valósult meg.