2024. április 25., csütörtök

A pápai nuncius Tiszakálmánfalván

A pápa nagykövete a katolikus egyházfő üdvözletét tolmácsolta a híveknek

Tegnap első alkalommal látogatta meg az Újvidék melletti, 1884-ben megalapított, nagyjából 3500 lelket számláló falut pápai kiküldött. Msgr. dr. Luciano Suriani nuncius, Ferenc pápa belgrádi nagykövete abból az alkalomból tette meg történelminek is minősíthető látogatását, hogy a budiszavai, azaz a tiszakálmánfalvi Magyarok Nagyasszonya-templom az idén ünnepli fennállásának 110. évfordulóját, 1908-ban szentelték fel. A nuncius latin és olasz nyelven szólt a hívekhez, igéjét dr. Szöllősi Tibor atya, a helyi templom plébániai kormányzója közvetítette.

Dávid Csilla felvétele

Dávid Csilla felvétele

Budiszaván nagyjából 800 katolikus hitvallású polgár lakik, a tegnapi misére eljöttek a környező Kabol és Káty település hívői is, a templom szűknek bizonyult. Msgr. dr. Luciano Suriani a szentháromság és az egymás felé küldött szeretet jelentőségét magyarázva beszélt arról is, hogy sem az egyházi személyek, sem a szentek nem a mennyből érkeznek közénk, hanem közülünk, a halandók közül. A látogatás végén átadott a helyi atyának egy berámázott fotót, amelyen Szent János Pál pápa és Kalkuttai Szent Teréz anya látható. Az ajándéknak anyagi értéke igazán nincs, lelki üzenete viszont annál jelentősebb.

Pápai kiküldött még sohasem járt ebben a faluban, a látogatás jelentőségére emlékeztető emlékművet (felvételünkön) a szentmise után leplezték le.

Dávid Csilla felvétele

Dávid Csilla felvétele

A pápa képviselője nagy örömmel jött Budiszavára, elhozta a faluba Ferenc pápa üdvözletét, közelségét és ölelését. A pápa ilyen módon igyekszik erősíteni a kis közösségeket is. A nuncius imádságában Budiszava hívő népét felajánlotta a Szűzanyának.

A mise után az egyházi vendég és a hívek átsétáltak a Kör közeli épületébe, ahol a nunciusnak anyanyelvén mutatták be Budiszavát, történelmi és egyházi megvilágításban. A helybeli fiatalok, a Gubancolók és a Derenduca tánccsoportok, továbbá Pápista IstvánKaszás Nikolett és Nagy Csongor rövid, zenés műsorral kedveskedtek neki.

A kedves vendég sajnos már nem várhatta meg a tiszteletére szervezett műsor után nem sokkal a helyi iskola nyolcadikosainak ballagó ünnepségét, de a falubeliek a Körben maradtak, és tapssal, sok jó kívánsággal kísérték ki a nyolc fiatalt. A búcsúztató műsor készítésében részt vettek a helybeli hetedikesek.