2024. április 18., csütörtök
FORMULA–1

Ricciardo életképtelen autóval nyert

Szokatlan módon a Red Bull vágott neki fő esélyesként a Formula–1-es Monacói Nagydíjnak, és bár végül Daniel Ricciardo megszerezte a várva várt győzelmet, a lehető legnehezebb körülmények között jött csak össze a csapatnak a siker.

Örömében a levegőben száll a 2018-as monacói bajnok! (forrás: Beta/AP)

Örömében a levegőben száll a 2018-as monacói bajnok! (forrás: Beta/AP)

A Ferrari és a Mercedes pilótái már a hétvége előtt lesöpörték magukról az esélyesség terhét, arról beszélve, hogy a Hercegség szűk pályájának sajátosságai a Red Bull autóinak fognak inkább kedvezni. Nem beszéltek mellé, tényleg az összes szabadedzésen Ricciardo és csapattársa, Max Verstappen diktálták a tempót, ám a szezont balhésan kezdő holland ezúttal sem tudott tiszta hétvégét teljesíteni, és kritikus pillanatban hibázott. Verstappen az utolsó gyakorlás végén csapta a falhoz és törte össze olyannyira az autóját, hogy azt a szerelői már nem is tudták rendbe hozni a két órával később kezdődő időmérőre, így a hollandnak bele kellett törődnie, hogy a pole-ért való csata helyett a rajtrács legvégéről kell majd indulnia. Ricciardo eközben hozta a papírformát, és esélyt sem adva üldözőinek, megnyerte az időmérőt Sebastian Vettel és Lewis Hamilton előtt.

A futam ugyan végül nem vonult be az elmúlt tíz év legeseménydúsabbjai közé, de kétségtelenül sajátos története volt, még annak ellenére is, hogy a rajtrács első hat pilótája között egyetlen pozíciócsere sem történt. Ricciardo megőrizte a vezetést az indulás után, ám még a verseny harmadánál sem jártunk, amikor autójának komoly teljesítményvesztése miatt aggódva jelentkezett be a csapatrádión. Mint kiderült, a hibrid energiát termelő rendszer hibásodott meg a Red Bullban, s ez nagyjából 25%-kal csökkentette a motor erejét, a pilóta pedig a nyolc sebességfokozatból csak az első hatot tudta használni, így a csúcstempója is alaposan visszaesett. Vettel meg is érkezett Ricciardo nyakára, és ott loholt a hátralévő körök nagy részén, Monaco szűk utcái azonban segítettek az ausztrálnak, hogy ne történhessen előzés. Persze a pilótának is nagy szerepe volt abban, hogy életben tudta tartani az autót, pedig a csapat egy pillanatban már azt hitte, elkerülhetetlen a végzetes meghibásodás: a beállításokat és saját vezetési stílusát is meg kellett változtatnia ahhoz, hogy még versenyképes tempóval tudjon haladni.

Mivel az élen álló feltartotta üldözőit, szokatlanul alacsony maradt a versenytempó: hiába a monacói a legrövidebb pálya, lekörözések is alig történtek, és aki előtt egy kis üres tér támadt, rögtön 3-4 másodperccel gyorsabb körre volt képes, mint a versenyt vezető. Előzésre így sem adódott lehetőség az élen, így Ricciardo elsőként sétált be a célba, hasonlóan ahhoz, ahogy tavaly a Hungaroringen Vettelnek is emlékezetesen lassú tempóban sikerült megmentenie a győzelmet. Ilyen körülmények között viszont csak még nagyobb elismerésben részesült csapatának vezetőségétől: a tanácsadó Helmut Marko szerint a mezőnyből senki más nem tudott volna kitartani egy ilyen állapotban lévő autóval, Christian Horner csapatvezető pedig pilótájának vezetését ahhoz a hőstetthez hasonlította, amikor az 1995-ös Spanyol Nagydíjon Michael Schumacher úgy futott be a második helyen, hogy váltója az ötödik sebességfokozatban ragadt.

Ricciardo F1-es karrierje 7. futamgyőzelmét szerezte, ami azért is nagy elégtételt jelentett számára, mert két évvel ezelőtt csapatának bokszutcai hibája fosztotta meg a monacói sikertől. Vettel és Hamilton állhattak fel mellé a dobogóra, s az eddigi hat futamot követően ezen három pilóta 2-2 győzelmen osztozik.

Verstappen hátulról rajtolva azért bemutatott néhány előzést, és végül a 9. helyig jött fel. Tíz év óta először a biztonsági autó bevetésére sem volt szükség a Monacói Nagydíjon, a verseny pedig összesen három kiesőt hozott: Fernando Alonso pontszerző sorozatának egy váltóhiba vetett véget, az egyetlen nagy baleset pedig akkor történt, amikor Charles Leclerc Sauberjének fékjei az alagút kijáratánál elszálltak, és a hazai pilóta tehetetlenül belerohant Brendon Hartley Toro Rossójába.

A Monacói Nagydíj végeredménye: 1. Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull) 1:42:54,807, 2. Sebastian Vettel (német, Ferrari) +7,3 másodperc hátrány, 3. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) +17,0, 4. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) +18,1, 5. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) +18,8, 6. Esteban Ocon (francia, Force India) +23,6, 7. Pierre Gasly (francia, Toro Rosso) +24,3, 8. Nico Hülkenberg (német, Renault) +24,8, 9. Max Verstappen (holland, Red Bull) +25,3, 10. Carlos Sainz (spanyol, Renault) +69,0 stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Hamilton 110 pont, 2. Vettel 96, 3. Ricciardo 72, 4. Bottas 68, 5. Räikkönen 60, 6. Verstappen 35, 7. Alonso 32, 8. Hülkenberg 26, 9. Sainz 20, 10. Magnussen 19 stb.

Csapatok: 1. Mercedes 178 pont, 2. Ferrari 156, 3. Red Bull 107, 4. Renault 46, 5. McLaren 40, 6. Force India 26, 7. Toro Rosso 19, 8. Haas 19, 9. Sauber 11, 10. Williams 4.