2024. március 29., péntek

Belgrádba vagy Pristinába vezetnek a szálak?

Eltérő álláspontok Ivanović meggyilkolása kapcsán – Feszült helyzet a Dečani-kolostor miatt

A koszovói kormány alelnöke egyik bejegyzésében közvetlenül Szerbiát vádolta meg Oliver Ivanović koszovói szerb politikus meggyilkolásáért, holott Pristina hónapok óta folytat sikertelen nyomozást az ügyben – értékelte mai nyilatkozatában Ivica Dačić szerb külügyminiszter. Enver Hoxha azt írta a Twitter közösségi hálózaton, hogy Ivanović meggyilkolása Szerbia destruktív politikájában gyökerezik, a gyilkosság kérdésére a választ Belgrádban kell keresni. Dačić arra emlékeztetett: Ivanovićot azt követően likvidálták, hogy a koszovói albánok hosszú ideig őrizetben tartották, Pristina háborús bűnökkel vádolta a Szabadság, Demokrácia, Igazság mozgalom vezetőjét. A szerb külügyminiszter szerint a valódi kérdés az, miért nincs továbbra sem eredménye a koszovói nyomozásnak, s ezt a kérdést nem csupán Pristinának kell feltenni, hanem az Európai Uniónak is, amelyik mindvégig amellett foglalt állást, hogy a koszovói szerb biztonsági erőket integrálják a koszovói albán biztonsági szolgálatokba.

NEM ÉRDEKLI ŐKET AZ IGAZSÁG
Megszólalt a Koszovóval kapcsolatos aktuális témák kapcsán ma Nebojša Stefanović belügyminiszter is. Az Oliver Ivanovićtyal kapcsolatos Twitter-bejegyzéshez fűzve közölte, hogy Szerbia igazságügyi szervei minden alkalommal elutasító választ kaptak, valahányszor be szerettek volna kapcsolódni a nyomozásba.

– Több mint négy hónap múlt el Oliver Ivanović meggyilkolása óta. A pristinai szervek, amelyek szert tettek a biztonsági kamerák anyagára is, megszólíthattak minden tanút, teljes ellenőrzésük alá vonták a bűncselekmény színhelyét és környékét, semmilyen eredményt nem tudtak mindeddig felmutatni, s ami még nagyobb gond, hogy különösebb érdeklődést sem mutattak az egész ügy, az igazság kiderítése iránt – húzta alá nyilatkozatában Stefanović, aki megismételte: Belgrád továbbra is érdekelt lenne abban, hogy együttműködjön a nyomozásban a koszovói szervekkel, mert szeretné, ha kiderülne, ki és milyen okból követte el vagy rendelte meg a gyilkosságot.

– Meggyőződésem, hogy egy professzionálisan, elhivatottan és függetlenül végrehajtott nyomozás igenis azt bizonyítaná, hogy a szálak Pristinába vezetnek – értékelte.

NEM TÖRVÉNYTELEN, DE LEÁLLÍTOTTÁK

Ivica Dačić, a szerb diplomácia vezetője reagált a Dečani-kolostor körül kialakult feszültségre is. Mint közölte, jó, hogy egyes nemzetközi szervezetek reagáltak a jogsértésre, arra, hogy a kolostor területén törvénytelen munkálatok, útépítések folynak, de hozzátette, ezek a reakciók sajnos nem elegendőek ahhoz, hogy meggátolják Pristinát abban, hogy a jövőben is hasonlóképp cselekedjen. Jól tükrözi mindez, hogyan viszonyulnak a koszovói szervek a szerb kulturális és vallási örökség kérdéséhez. Közben a koszovói kormány képviselői annak a véleményüknek adtak hangot, hogy szerintük nem a védett övezetben zajlanak a munkálatok, de tiszteletben fognak tartani minden idevágó előírást. Annak ellenére, hogy Pristina szerint nem törvényellenes a munka, az UNESCO védelme alatt álló kolostortól mintegy 400 méterre található építkezést ideiglenesen leállították, miután konzultáltak az Európai Unió koszovói missziójával is.

A TERÜLETFELOSZTÁS A MEGOLDÁS

A Prva kereskedelmi televíziónak adott nyilatkozatában a külügyminiszter ismét meggyőződését fejezte ki: a tartós megoldást Koszovó tekintetében a területfelosztás jelentheti. Mint mondta, szerinte ma sem késő lobbizni ennek érdekében Washingtonban, a végleges döntés ugyanis még nem született meg a tartomány jövőjéről.