2024. március 28., csütörtök

Illeték a megművelt földterület függvényében

A VMSZ ésszerűtlennek tartja a jelenlegi megoldást

A pénzügyminiszter megválasztásának parlamenti vitájában Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség–Demokratikus Cselekvés Pártjának frakcióvezetője, miután pártja képviselőinek támogatásáról biztosította a pénzügyminiszteri tisztségre Siniša Malit javasló Ana Brnabić kormányfőt, egyéb aktuális, három megoldandó kérdésre hívta fel a miniszterelnök figyelmét.

Pásztor Bálint (Ótos András felvétele)

Pásztor Bálint (Ótos András felvétele)

Nevezetesen a jelenlegi megoldások szerint a bejelentett, regisztrált gazdaságok kereteiben termelő földművesek mindegyike ugyanakkora járulékot köteles a szerbiai költségvetésbe fizetni, függetlenül a megművelt földterület méretétől, magyarázta Pásztor, hozzátéve, hogy ez a megoldás nem logikus, hiszen az alkalmazottak után fizetett járulékok összege is a bér nagyságától függ, így arra kérte a döntéshozókat, hogy mielőbb módosítsák ezt az ésszerűtlenséget.

– A vagyon-visszaszármaztatás tekintetében a VMSZ a vonatkozó törvény módosítását szorgalmazza, hogy az adott körülmények között lehetővé tegye a szubsztitúciót, valamint bizonyos szorzókat is meg kellene határozni. Arra kérem önöket, hogy a vagyon-visszaszármaztatás folyamata néhány éven belül záruljon le, hiszen a restitúció befejezése nélkül nem létezik rendezett demokratikus állam. A harmadik dolog amire szerettem volna rávilágítani, a tény, hogy továbbra sem hoztuk meg a Vajdaság finanszírozásáról szóló törvényt. Arra kérem Önt, Brnabić miniszterelnök, hogy közös erőkkel tegyünk pontot ennek a témának a végére is – fogalmazott Pásztor.