2024. március 29., péntek

Szabad az átkelés

Két napra megnyílt a szerb–magyar–román hármashatár

Rábé, Óbéba és Kübekháza között, a hármashatáron, szombaton délelőtt ismét szabaddá tették az átkelést, mint ahogy azt minden év május utolsó hétvégéjén megteszik. Ismét csak két napig: szombaton és vasárnap reggel kilenctől délután ötig szabadon közlekedhettek a települések polgárai, akik egyébként mintegy hetven kilométert kell, hogy megtegyenek, ha egymást meglátogatnák. Szombaton, az ünnepi keretek közt tartott megnyitót az eső zavarta meg, így a szokásos futás, amin a három ország diákjai mérik össze erejüket, elmaradt, de a politikusok megtartották beszédeiket.

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Jelen volt Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke, Kakas Béla, a Csongrád megyei közgyűlés elnöke, és Călin Dobra, a Temes Megyei Tanács elnöke.

Igor Mirović kifejtette, hogy a folyamatos, két évtizedes fennállás azt is bizonyítja, hogy a mindennapi élet kihívásai ellenére a nyitás és az együttműködés nemcsak a világnak ebben a részében jelenti a jövőt, ahol élünk, hanem az egész világon.

– Meggyőződéssel vallom, hogy az évek óta épített és tovább épülő eurorégiónk célja csökkenteni a gazdasági, fejlődésbeli, életminőségbeli különbségeket, másrészt pedig megőrizni mindazokat a sajátosságokat, amelyeket gazdagságnak tartunk. Azt hiszem, hogy a Duna–Körös–Maros–Tisza eurorégió keretében megfelelő platformmal rendelkezünk a közös lehetőségek optimális kihasználásához. Együttműködésünk a jövőben kulcsfontosságú lesz. Felmutattuk a közös értékeinket, amelyek majd arra ösztönzik az utánunk jövőket, hogy határok nélkül éljenek – mondta Mirović.

– Olyan projektek valósulnak meg, ami meghatározó a határ mentén élőknek, például a Szeged–Szabadka–Bácsalmás–Baja vasútvonal vagy a kultúráért épített központok Mórahalmon és Vajdaságban. Álmodozunk arról, hogy itt egyszer határátkelő lesz, hogy a Kübekháza, Rábé, Óbéba közti utak is rendbe jönnek, akkor fogjuk érezni, hogy miért dolgozunk.

Az utak építése magyar és szerb oldalon öt és fél millió euróba kerül. A tervezett határátkelő a magyar határvonalon épül majd meg, és az infrastruktúrát is a magyar fél építi ki.

Călin Dobra reményét fejezte ki, hogy a Temesvár–Belgrád autópálya megvalósítását célul kitűző tárgyalások is sikeresen fognak haladni mindkét részről.

Hagyományosan a határnyitás napján tartják a DTKM évi közgyűlését is. Ennek az idén Törökkanizsa adott otthont, és Vajdaságtól a DTKM elnökségét Románia vette át.