2024. április 19., péntek

A rendőrség ünnepe

A belügyminiszter ígérete szerint a jövőben tovább javul a rendőrök helyzete

Országszerte megemlékeztek tegnap a szerbiai rendőrség napjáról. A központi ünnepséget Belgrádban, a Szerbiai Képviselőház épülete előtti téren tartották, Aleksandar Vučić államfő, Ana Brnabić miniszterelnök, Nebojša Stefanović belügyminiszter, valamint az államvezetés egyéb magas rangú képviselőinek a jelenlétében.

Az ünnepség szerb, lengyel és magyar lovasrendőrök díszfelvonulásával kezdődött, ezt követően egyebek mellett a rohamrendőrség, a terrorelhárító egység, a különleges mentőosztag és a kutyavezetők tartottak bemutatót. Az érdeklődők nemcsak a rendőrség különböző egységeinek a munkájával ismerkedhettek meg, hanem megtekinthették felszerelésüket és a rendőrség gépparkját.

Összesen 1200 rendőr vett részt az alkalmi bemutatókon. Az arra legérdemesebb rendőröknek idén három-három arany-, ezüst- és bronzérmet osztottak ki kiemelkedő bátorságukért, illetve elkötelezettségükért.

A politikai és a rendőrségi vezetők elégedettek a hatóságok munkájával. Vladimir Rebić, a szerbiai rendőrség igazgatója az illegális dohánypiac sikeres felszámolását méltatta, majd kiemelte, hogy tavaly egész évben csupán 76 gyilkosságot követtek el országszerte, ennél alacsonyabb mutatót pedig még nem jegyeztek az utóbbi három évtizedben.

Nebojša Stefanović tárcavezető elmondása szerint a Belügyminisztérium pillanatnyilag a kábítószer-kereskedelem ellen folytatja legelszántabb küzdelmét. Az utóbbi néhány napban több mint száz, kábítószer-kereskedelemmel összefüggésbe hozható gyanúsítottat tartóztattak le országszerte, ebből csak szombaton 26 személyt – a szerb és az osztrák rendőrség közös akciójában, emelte ki a belügyi tárca vezetője, aki a rendőrség berkeiben szolgáló alkalmazottak helyzetét is megfelelőnek tartja, elmondása szerint az utóbbi időszakban mindenki új egyenruhát és korszerű felszerelést kapott, nem beszélve a 10 százalékos béremelésről, amelyet belátható időn belül újabb követ majd.