2024. április 20., szombat

Sloga: Duplázzák meg a minimálbért!

A lakosság és az állam gazdasági erejének növelése érdekében emeljék meg a közszférában dolgozók bérét, és legyen a minimálbér a mostaninak a kétszerese – követeli a kormánytól a Sloga Szerbiai Társult Szakszervezet.

– Pénzbeömlesztés és a lakosság életszínvonalának emelése nélkül nem lehet fellendíteni a gazdaság és a szolgáltatások piacát, ezzel együtt pedig nem lehetünk az Európai Unió teljes jogú tagja sem – állapítja meg közleményében a Sloga. A szakszervezet arra figyelmeztet, hogy Szerbiának Románia példáját kell szem előtt tartania: az EU az utóbbi két évben szó szerint rákényszerítette az ország vezetőit, hogy megháromszorozzák a fizetéseket, különösen a közszektorban (ahol az átlagbér 1000 euró körüli), és ez rendkívül kedvezően hatott Románia gazdasági fejlődésére és polgárainak életszínvonalára.

A Sloga rámutat arra, hogy Szerbiában, főképpen a nagyobb városokban mindinkább gondot jelent az, hogy a gazdálkodók nehezen találnak munkásokat, akik alacsony bérért dolgoznának. Márpedig „a kormány és az államfő folyamatosan ezt erőlteti” – írják.