2024. április 19., péntek

Szerbia és Magyarország közös érdeke az energiabiztonság

Szerbia és Magyarország energiabiztonságának legfontosabb aspektusairól cserélt véleményt Szentpéterváron, a Nemzetközi Gazdasági Fórum idején Aleksandar Antić szerbiai bányászati és energiaügyi miniszter Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel.

– Elsősorban a biztos földgázellátásról beszélgettünk. Szijjártó arról tájékoztatott, hogy Magyarország érdekelt a nagy földgázprojektum fejlesztésében, és együtt szeretne működni Szerbiával a legjobb megoldások felkutatásában – mondta Antić.

Aleksandar Antić és Szijjártó Péter (Fotó: Beta)

Aleksandar Antić és Szijjártó Péter (Fotó: Beta)

A miniszterek abban állapodtak meg, hogy július derekán Belgrádban a projektum minden fontos aspektusát megtárgyalják.

– A piackutatás eredményei arra utalnak, hogy szükség van a pótlólagos földgáz-infrastruktúrára, különösen Bulgária irányából Magyarország felé. Közös érdekeink és céljaink vannak, így a júniusban esedékes belgrádi találkozón folytatjuk a megbeszéléseket – közölte Antić.

A tárcavezető Szentpéterváron a térség legfontosabb földgázprojektumairól tárgyalt Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszterrel is, aki egyebek között a Török Áramlatról, és annak lehetőségéről beszélt, hogy a vezeték egyik ága Bulgárián és Szerbián keresztül Magyarország és a közép-európai gáztározók felé nyisson utat ennek az energiahordozónak. Antić kiemelte: Szerbiának érdeke, hogy tranzitország legyen a gázszállításban, hiszen ezzel növeli energiabiztonságát és bevételeit, valamint lehetővé teszi saját földgázpiacának fejlesztését.

Szijjártó Péter az orosz külügy- és ipari miniszterrel, valamint a Gazprom és a Roszatom vezetőivel folytatott tárgyalásain is kitért arra, hogy folyamatosan zajlik egy új, Magyarországot délről ellátó gázbetáplálási pontnak az előkészítése. Emlékeztetett arra, hogy „a korábban Bulgáriával és Szerbiával aláírt megállapodás értelmében 2019 végére a déli útvonalon újabb gázmennyiség érkezik Magyarországra – a bolgár és a szerb gázvezetékrendszer belső modernizációjából fakadóan”.