2024. április 24., szerda

Nagyobb figyelem a játszóterekre

Jelentős beruházás várható a vízszolgáltatás terén – Üveggyűjtés – Kishegyes község kommunális ügyeiről

Kishegyes község kommunális vállalatának, a Komunál Közvállalat Kishegyesnek, a fő tevékenységi köre a vízszolgáltatás és a közterületek karbantartása, emellett számos más feladata is van. Kormányos Levente, az közvállalat igazgatója két aktuális tevékenységről számolt be.

Az új pumpa lehelyezése Bácsfeketehegyen (Kecskés Endre felvétele)

Az új pumpa lehelyezése Bácsfeketehegyen (Kecskés Endre felvétele)

– Ebben az évben nagyobb hangsúlyt fektetünk a játszóterek karbantartására, a meglévőknek a bővítésére és az újaknak a kiépítésére. Kishegyesen a Kossuth Lajos utcában idáig nem volt játszótér, ezért a közelmúltban, a már meglévő elemek felhasználásával új játszóteret alakítottunk ki. A játszószerek mellett padokat és asztalokat helyeztünk el, ahol a szülők is megpihenhetnek. A polgároktól folyamatosan érkeznek hozzánk olyan kérelmek, hogy oldjuk meg a felhalmozódott üvegpalackok elszállítását. Sajnos országos szinten is nagy probléma ezeknek a palackoknak az átvétele és feldolgozása. Sikerült megszerveznünk egy akciót, amelynek keretében átvesszük a lakosságtól a különböző méretű és színű üvegpalackokat. A szervezett üveggyűjtésre júniusban kerül sor, és egész hónapban tartani fog. Az átvevőhelyek Bácsfeketehegyen, Szeghegyen és Kishegyesen a helyi közösségek udvarában lesznek kialakítva. A polgárok korlátlan mennyiségben adhatnak át üvegpalackokat, amelyeket átvétel után szervezetten elszállítunk. A község általános iskoláival karöltve a papírhulladék begyűjtésére is hasonló jellegű akciót tervezünk szeptemberre. A lakosságot idejekorán értesíteni fogjuk erről az akcióról – mondta el az igazgató.

Az újdonságok mellett a közvállalat szokásos tevékenységiben is több előrelépés történt. Kormányos több felújításról is beszámolt lapunknak.

– A legtöbb energiát és pénzt a vízszolgáltatásba igyekszünk fektetni, mivel ez érinti a legtöbb embert. A közelmúltban Bácsfeketehegyen sikerült teljesen felújítanunk a cipőgyárnál lévő kutat. Új pumpát kapott a kút, ezenkívül az elektromos hálózatot is felújítottuk, ennek köszönhetően javult a vízellátás a falunak azon a részén. Ezenkívül a község sikeresen pályázott két kútnak a felszerelésére és kiépítésére. Bácsfeketehegyen az iskolánál fognak új kutat fúrni, felszerelni és bekötni a hálózatba, Szeghegyen pedig egy kifúrt kutat fognak megépíteni, felszerelni és hálózatba kötni. Ez azt jelenti, hogy idén jelentős előrelépések várhatók a vízszolgáltatás terén. Emellett folyamatosan javítjuk és cseréljük a vízhálózat azon részeit, amelyek elöregedtek – hallottuk az igazgatótól.

A vízszolgáltatás mellett a közvállalat a legtöbbet a zöldterületek karbantartásával és a közterületek tisztaságával foglalkozik. Ezek napi szintű munkát igényelnek, amit igyekeznek idejében és kifogástalanul elvégezni – tudtuk meg Kormányostól. Kaszálás szempontjából a legtöbb munka április közepétől június közepéig van, s ez nagyon igénybe veszi a vállalat erőforrásait. Ugyancsak rendszeres munkát igényel a közvilágítás karbantartása. A község területén vannak olyan utcarészek, sarkok, amik nincsenek kellőképpen megvilágítva, ezért oda egy-két új lámpaoszlopot terveznek kihelyezni. Az ilyen bővítéséket elsősorban lakossági kérelmek alapján végzik el – mondta az igazgató.