2024. április 20., szombat

Átütemezték a községi költségvetést

Módosul, és részben a vasútra kerül az Ada–Mohol kerülőút nyomvonala

Az adai képviselő-testület 45,6 millió dinárral növelte a 2018-as községi költségvetés összegét, amely így 617,1 millió dinárról 662,7 millió dinárra növekedett. A községi költségvetés átütemezéséről a képviselők a testület csütörtök esti, 20. ülésén döntöttek, amelyen összesen tizenkilenc napirendi pont szerepelt. Az önkormányzat illetékesének magyarázata szerint a költségvetés növelését a nagyberuházásokra jóváhagyott 9,8 millió dináros állami támogatások teszik indokolttá, valamint a megnövekedett bérek miatt a költségvetésbe befolyó jövedelemadó és helyi járulék 12,3 millió dinár összegben, illetve a múlt évről áthozott pénzeszközök összességében 23, 2 millió dinár értékben. A költségvetési hiány szintén növekedett, 23,2 millió dinárról 31,4 millió dinárra.

A képviselők határoztak Ada község új területrendezési tervének a kidolgozásáról, amely majd felöleli a falvakat is. A terv egyébként 5,9 millió dinárba kerül, és két év alatt kell elkészíteni. A testület határozott Ada és Mohol átfogó szabályozási tervének a módosításáról is. A módosítások az Ada–Mohol kerülőút nyomvonalát érintenék két helyen, valamint Moholon, a Tisza-parti övezetben új utcát nyitnának a Tito marsall és az Október 8. utca között. Az önkormányzat illetékesének indoklása szerint a kerülőút nyomvonalának módosítása anyagilag kedvezőbb lenne Ada községnek, ha Moholon eltérnének az eredeti tervtől, és a település déli végén és a jelenlegi körforgalmi csomópontnál csatlakozna az útszakasz a regionális úthoz, továbbá Adán a vasútállomástól délre a vasúton haladna az út nyomvonala. Az új nyomvonal szerint a kerülőút kezdete Moholon a JNH és az Ivo Lola Ribar utcai körforgalmi csomópontnál lenne. Onnan haladna végig az Ivo. L. Ribar utcán, majd az Urbán József utcán és az Ipari úton keresztül Adánál elérné az egykori vasút nyomvonalát. Ezen haladva kapcsolódna a regionális útra egy körfogalmi csomóponttal a Lenin, a Bakos Kálmán utca és a Zentai út kereszteződésénél. A módosított átfogó szabályozási terv kidolgozására szánt idő egy év, a keretösszeg pedig 1,1 millió dinár.

A testület módosította a 2018-as helyi foglalkoztatási tervet is, amelyben 8,4 millió dinárra növelte a közmunkaprogram támogatására fordítandó összeget. Emellett jóváhagyták az Čika Jova Zmaj óvoda alapszabályát, valamint a községi közigazgatáson belül megalakították a felügyelőségi osztályt, amely egy helyre csoportosítja a felügyelőket. Elfogadták továbbá a zentai levéltár, az adai egészségház, a moholi és az adai II. helyi közösség, valamint községi törzskar 2017-es munkajelentését, illetve jóváhagyták az egészségház, a törzskar 2018-as munkatervét is. Új tagnak megválasztották titkos szavazással Rigó Flóriánt és Ljiljan Đin Krajcot a nemzetek közötti kapcsolatügyi tanácsba, valamint kinevezték az adai Műszaki Iskola iskolaszékének új tagjait.