2024. március 28., csütörtök
BAJNOKOK LIGÁJA

Kijeven a világ szeme!

Zidane új fejezetet írhat, Klopp az elsőért hajt

Ma este (szombat) 20.45-kor rendezik az európai, egyben a világ klublabdarúgásának talán legnagyobb presztízsű mérkőzését, a Bajnokok Ligája fináléját. A kijevi döntőben az előzetesen is az egyik fő esélyesnek kikiáltott, sorozatban kétszeres címvédő, tizenkétszeres bajnok Real Madrid, és a tornán ötször – utoljára 2005-ben, emlékezetes fordítás után – diadalmaskodó Liverpool lesz ott.

Első ránézésre talán a madridiaknak volt nehezebb útjuk a zárómérkőzésig. Zinédine Zidane csapata, miután a Tottenham mögött második lett csoportjában, három európai gigásszal nézett szembe a nyolcad-, negyed- és elődöntőben, mint utóbb kiderült, egyenként is országaik bajnokával: a PSG után a Juventus, az elődöntőben pedig a Bayern következett – címvédőhöz méltó menetelés! Jürgen Kloppnak látszólag nagyobb szerencséje volt a sorsolással, ám magáért beszél a tény, hogy a mersey-partiak a negyeddöntőben a Premier League-ben pontrekordot döntő (100), bajnok Manchester Cityt oda-vissza verték, s 5:1-es összesítéssel búcsúztatták...

Mohamed Salah-t nemcsak Liverpoolban, hanem hazájában, Egyiptomban is imádják. A csatár óriásplakátja a Nílus deltájában lévő Nagrig városában (Beta/AP)

Mohamed Salah-t nemcsak Liverpoolban, hanem hazájában, Egyiptomban is imádják. A csatár óriásplakátja a Nílus deltájában lévő Nagrig városában (Beta/AP)

Kilencedik serlegét gyűjtheti be a Királyi Gárdával Zidane mester, aki még csak harmadik szezonját fejezi vezetőedzőként a Blancók élén, de már történelmet írt első BL-címvédő edzőként, és most újabb fejezetekkel gazdagíthatja a hagyományt. „18 évig voltam játékos, sok edzővel, kiváló focistával és nagy egóval találkoztam. Pontosan tudom, milyen az öltözői hangulat egy ilyen mérkőzés előtt, és azt is tudom, mit éreznek ilyenkor a játékosaim” – fogalmazott a tréner, rámutatva, elsősorban nem a szakmai felkészültségére alapoz majd Kijevben. „Természetesen nagyon fontos ez a döntő, de nem az egyetlen a világon. Hatalmas munkát és szellemi teljesítményt tettünk az eredményeink mögé. Tudom, hogy nem vagyok a legjobb edző, de igyekszem mással pótolni ezt: szenvedéllyel, reménnyel. Ezek sokkal többet érnek” – elmélkedett a mindig kedélyes francia. Zidane-nak egyébként tökéletesen jött ki a lépés a játékosait illetően, hiszen egyetlen kulcsembere sem hiányzik majd, s még az is elképzelhető, hogy a Cristiano RonaldoGareth BaleKarim Benzema hármas együtt kezdi meg a csatársorban a találkozót.

Meg szeretné koronázni mindeddig hibátlan BL-szezonját Jürgen Klopp, aki 2015 óta irányítja jelenlegi csapatát, és első liverpooli serlegéért hajt. „Nagyon erős ellenféllel nézünk szembe, de van egy hírem: mi is nagyon erősek vagyunk” – viccelődött optimistán az 50 éves sztáredző, nem rettenve meg az utóbbi 5 BL-kiírásból négyet megnyerő riválistól. „A tapasztalat nagy előnyt jelenthet a labdarúgásban, de ezt szenvedéllyel és állóképességgel ellensúlyozhatjuk. A játékosaimnak kell, hogy legyen elegendő tűrőképessége saját frusztrációjukkal szemben, hiszen korántsem fog minden sikerülni az eltervezettek közül. Bátrabbnak és élénkebbnek is kell lennünk a Realnál, és valószínűleg nagyobb odaadásra lesz szükségünk” – tárta ki lapjait a német.

Klopp egy fokkal szerencsétlenebb volt a keretét illetően, hiszen Alex Oxlade-Chamberlain, Joel Matip és Joe Gomez sem lehet ott a pályán sérülés miatt, valamint Emre Can sincs százszázalékos állapotban, ő hátsérüléssel küzd. Jó hír viszont, hogy a Real triójával összemérhető csatársor – Sadio Mané, Roberto Firmino és a Premier League-gólkirály Mohamed Szalah – biztosan bevethető lesz.

A fogadóirodák véleménye szerint a spanyol címvédésre mutatkozik nagyobb esély (2,1–2,3), míg a Pool sikere valamivel több pénzt hozhat a konyhára (3–3,2). Érdekesség, hogy döntetlenre csaknem 4-szeres pénzt hajlandóak kifizetni a bukmékerek, ugyanakkor alacsonyak a szorzók a gólhatárokra – vagyis a szakértők pörgős, gólgazdag mérkőzésre számítanak.

A találkozót, mint ahogy korábban bejelentettük, a verbászi származású Milorad Mažić vezeti, szerb bírói csapat és a negyedik játékvezetőként tevékenykedő francia Clement Turpin segédkezése mellett.