2024. március 28., csütörtök

Kúlán szépül a parókia

A kúlai katolikus templom Isten dicsőségére és Szent György vértanú tiszteletére épült, a templom bejáratánál elhelyezett kőtábla szerint 1770-ben, egy kistemplom helyén. A táblán a következő szöveg olvasható: MARIA THERESIA AUGUSTA REGNANTE ANNO DOMINI 1770, vagyis Mária Terézia dicső uralkodása alatt, az Úr 1770. évében.

A parókia még a templom építése előtt, 1747-ben alapult, és első plébánosa Kalinka György atya volt, aki Hajósról érkezett, és igen nagy egyházkerületet kellett bejárnia. Ide tartozott Kúla, Cservenka, Bácskeresztúr, Liliomos, Szentiván, Szivác, Ókér, Pivnica, Torzsa, Sóvér, Verbász és Kucura.

Arról nincs pontos adat, hogy a parókia épületét mikor kezdték építeni, mindössze egyetlen évszámot őriz egy tetőgerenda, amelyből csak az 1800-as év kivehető, mondta el Juhász György esperesplébános. Tehát elődei, akik lelkipásztori teendőket láttak el Kúlán, az építés után bizonyos idővel egy jelentősebb felújítást hajtottak végre a parókia épületén.

A második, több éve folyó felújítás most van folyamatban. Ez 2004-ben vette kezdetét. Mint az esperesplébános kifejtette, minden évben az anyagi lehetőségektől függően dolgoznak az épület karbantartásán, felújításán.

Legelőször az udvari rész falának szigetelését végezték el, majd az utcai rész következett, de a nyílászárókat is kicserélték már, ahol az szükséges volt a parókia épületén. Néhol padlózatot javítottak, a fűtési gondokat oldották meg, majd 2012-ben sikerült az addigi tetőszerkezetet – amely három fajta cserepet is tartalmazott – lecserélni, és a tetőszerkezet korszerű szigetelése is megtörtént akkor.

Jelenleg az utcai homlokzat rekonstrukciója és újrafestése van folyamatban, amelyre szintén már nagy szükség volt. A munkálat, amelyet helyi vállalkozó végez, áprilisban kezdődött, és amikor a plébániatemplom névadójának, Szent Györgynek a napját ünnepelték, már álltak az állványok és látni lehetett, hogy a munkálatok folyamatban vannak. Ezeket Kalocsa és Kecskemét érseke, msgr. dr. Bábel Balázs is megtekintett, amikor is április 24-én az ünnepi szentmisére érkezett, és elégedettségét fejezte ki, hogy az egykor Kalocsához tartozó térségben nagy hangsúlyt fektetnek az egyházi létesítmény megőrzésére és karbantartására.

Az egymillió dinár értékű jelenlegi munkálatokat a plébániatemplom saját kereteiből fedezi, azaz a parókia tulajdonát képező földek bérleti díjából és a hívek adományából.

Juhász György esperesplébános a tervekről is beszámolt. Időszerű lenne – mert már kezd rozsdafoltos lenni – a templom tetejének és tornyának átfestése, úgyszintén a templomkerítésre is ráférne a festés.

Mint már arról korábban beszámoltunk: 2017 őszén egy városunkat átszelő szélviharban a kúlai Szent György római katolikus templom kertjében kidőlt egy fenyőfa, amely ledöntötte a Szentháromság-szobrot. Az Atyát, a Fiút és a Szentlelket ábrázoló szoborcsoportnak csak a talapzata maradt meg, ennek a helyreállítási költsége az árajánlatok alapján meghaladja a tizenötezer eurót. Az orgona javítása a szakemberek becslése szerint több mint tízezer eurót igényel, valamint a templomban a hátsó oltáron potyognak le a fehér márvány kockák (feltehetően a szomszédos utca túlzott forgalmától), de e gondok megoldása a jövőbeli tervek között szerepel.

– Kúlán is, mint mindenhol, jellemző a magyarság, a katolikusok elvándorlása, lélekszámának csökkenése, ezért is fontos, hogy fennmaradjunk, gyakoroljuk a hitet, épületeinket tatarozzuk és karbantartsuk, a jövő nemzedéknek átadjuk – mondja Juhász György esperesplébános.