2024. április 25., csütörtök

Maja Gojković átveszi a kultúrát, Čanak vezeti a képviselőházat?

A szerb parlament elnöke, Maja Gojković, megkapta a támogatást a kulturális és tájékoztatási miniszteri posztra, helyére pedig olyan személy kerülhet, mint a VSZL vezetője, Nenad Čanak, aki nem tagja a hatalmi koalíciónak. A Blic kormányközeli forrásokra hivatkozva közölte, Gojković már régóta érdeklődést mutat az említett tárca iránt, Vladan Vukosavljević eddigi miniszter pedig ezen a pozíción egyszerűen ,,nem találta fel magát”.

Maja Gojković már régebben kifejezte óhaját, hogy átvenné a művelődési tárcát, ehhez pedig a kormánytól minden támogatást megkap, ideértve Ana Brnabić kormányfő és Aleksandar Vučić elnök támogatását is. Vučić most Gojković utódját keresi, közli a lap forrása. A dolgok jelenlegi állása szerint a szerb parlament vezetését egy kormánykoalíción kívüli tag is átveheti, és legtöbbször Nenad Čanak, a VSZL első emberének neve kerül szóba. Meg kell jegyezni, hogy az átalakítás témája a koszovói események miatt meghosszabbodott, de hamarosan folytatódik.

Vučić a koszovói tárgyalások miatt nem ér rá foglalkozni a kormányon belüli változásokkal, viszont azt a  jövő hónap végéig be kell fejezni, erősítette meg a Blic forrása. Az újság szerint Vanja Udovičić sportminiszter számos ügy miatt, Goran Knežević gazdasági miniszter pedig magánügyekre hivatkozva ugyancsak elhagyhatja a kormányt.