2024. április 20., szombat

A mindannyiunkat érintő kérdés

Szenvedély – Szenvedés – Függőségek címmel tartott előadást dr. Grezsa Ferenc a VM4K-ban
Dr. Grezsa Ferenc a függőségekről tartott előadást a VM4K klubhelyiségében

Dr. Grezsa Ferenc a függőségekről tartott előadást a VM4K klubhelyiségében

Csütörtökön Szabadkán a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ vendége volt dr. Grezsa Ferenc pszichiáter, a budapesti Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológiai Továbbképző Központ vezetője, mentálhigiénés szakember és szupervízor, számos tanulmány, tudományos cikk és kötet szerzője. Ahogyan azt dr. Grezsa Ferenctől hallhattuk, több szálon is kötődik ehhez a térséghez:

– Nem messze innen, Hódmezővásárhelyen élek. Kiskoromban nagyapám Kiskunmajsán büszkén mutatott egy újságot, a negyvenes évek elején adták ki, egyik képen pedig ő is rajta volt, amint a szabadkai vásáron épp kezet nyújt egy marha adásvételére. Amikor nagyapám túl volt már a nyolcvanadik életévén, ismét elhoztuk Szabadkára és felismerte azt a nyárfasort, amely a képen is látszódott. Időközben Szegeden jártam az orvosi egyetemre, és több innen odakerült kollégámmal is mély barátságot kötöttem. Tavaly Hajnal Jenő úr megmutatta az akkor felújítás alatt levő Donát Mór-házat, amely a VM4K székhelye lett, mert itt tervezünk egy mentálhigiénés szakirányú továbbképzést is. Örömmel fogadtam el tehát a meghívást, hogy előadást tartsak, és remélem, ez a kapcsolatszál tovább erősödik majd a jövőben – tudtuk meg a szakorvostól.

Dr. Grezsa Ferenc előadásának a címe Szenvedély – Szenvedés – Függőségek volt, hiszen hosszú évek óta tanulmányozza ezt a tárgykört. Az előadás egyebek közt arra kereste a választ, hogy vajon a szenvedély és a függőség minden esetben szenvedéssel jár-e, valamint igaz-e, hogy a szenvedélyt minden esetben függőség kíséri.

– Az előadásom egyik nagyon fontos üzenete az, hogy ez a téma egész életünk egyik alapkérdése. A függőség és az autonómia ellentétpár végighúzódik mindannyiunk életén. Teljesen kiszolgáltatottan születünk meg. Egy emberi újszülött egy külső személy gondoskodása nélkül elpusztulna. Az élővilágban ugyebár nem minden fajjal van így. A kérdés az, hogy a teljes kiszolgáltatottság állapotából hogyan jutunk el és vajon eljutunk-e addig az érett állapotig, amikor képesek vagyunk másokért és magunkért is felelősséget vállalni. A szenvedély és a szenvedés nem áll mindig túlságosan távol egymástól. A magyar nyelv is leképez valamit ebből a dilemmából. Úgy a szenvedély és a szenvedés, mint például a rokonszenv és az ellenszenv szótöve, szógyökere is azonos. A nyelvi lélektan, vagyis a nyelvben kifejeződő lelki tartalmak valamilyen módon összekapcsolják ezeket a fogalmakat. A szenvedély alapvetően egy pozitív életérzés és sok szempontból hajt minket előre, de nyilván létezik egy pontja, amikor átcsap valami másba, amikor csorbul az autonómiánk, és akkor a szenvedés kerül előtérbe. Apollinaire A Mirabeau-híd című verse nagyon szépen kifejezi, hogy a szenvedély és szenvedés hogyan fonódik össze. A függőségi problémák egy bizonyos társas, társadalmi közegben valósulnak meg. Nem lehet ettől a közegtől elvonatkoztatni, nem csupán a személyek függőségéről van szó. Ennek van egy társadalompatológiai összefüggése és vetülete is. A függőségi élet felé vezető életút problematikájában, elsősorban az ifjúságunk visel kockázatot és nagy aggodalomra adnak okot ezzel kapcsolatban bizonyos jelenségek. A függőségek tehát mindannyiunkat érintenek, nem mondhatjuk azt, hogy ez a problematika csak a már függővé vált személyek kérdése – fejtette ki dr. Grezsa Ferenc, aki az alkohol- és a különböző szerfüggőségek mellett, kitért a digitalizáció, az internet világa által hozott függőségekre is.

Ma, azaz szombaton, a VM4K udvarában és klubhelyiségében 10-től 12 óráig gyermeknapra kerül sor. A szervezők a 0-tól 10 éves korú gyermekeket és azok szüleit, nagyszüleit várják játékos és kézműves foglalkozásokkal, ügyességi játékokkal, interaktív zenés műsorral és arcfestéssel. A részvétel díjmentes.