2024. március 29., péntek

Gasztronómiai fesztivál Újvidéken

A Danubius Food Planet rendezvényen 23 ország mutatkozik be – A magyarok még a közönséget is megtáncoltatták

A Danubius Food Planet elnevezésű gasztronómiai fesztivál május 11-én nyílt meg Újvidék központjában. A rendezvényt második alkalommal rendezik meg a székváros központi terén. Az idén 23 ország nemzeti főztjeit, ízeit, ételkülönlegességeit mutatják be. A 23 napon át tartó fesztiválon mindennap egy-egy ország ízvilágát népszerűsítik, hétfőn Magyarország ételeit, a sertéspörköltet és a sült kolbászt kóstolhatták meg az érdeklődők. A szenttamási Citadella Civil Szervezetnek köszönhetően a magyar standoknál a látogatók a sült kolbász és a pörkölt mellett kürtőskalácsot, fánkot és lángost is vehetnek.

A kürtöskalács frissen igazán finom (Ótos András felvétele)

A kürtöskalács frissen igazán finom (Ótos András felvétele)

Készül a tejfölös, fokhagymás, sajtos lángos (Ótos András felvétele)

Készül a tejfölös, fokhagymás, sajtos lángos (Ótos András felvétele)

Horvát Vince, a szervezet alelnöke elmondta, hogy különféle rendezvényekre járnak, és Vajdaság-szerte népszerűsítik a magyar konyhát. Véleménye szerint Újvidéken különösen szeretik a magyar konyha egyedi ízvilágát.

Csuzdi Valéria, a Citadella Civil Szervezet elnök asszonya hozzátette, hogy a szervezet 2013-ban alakult meg.

– Jelenlegi kínálatunk igen széles. A tejfölös, fokhagymás, sajtos lángos mellett különféle édes és sós lángost is kínálunk, például a szalonnapörcös, vagy a pizzás lángost. A fiatalok igényeinek megfelelőnek kicsit módosítottunk a kínálaton, hiszen ők keresik az újdonságokat. Az eddigi tapasztalatink nagyon jók, pozitívak a visszajelzések. Vannak visszajáró vendégeink, aminek nagyon örülünk. A lángos mellett hagyományos sült kolbászt is árusítunk. Tepsiben sütjük, mert úgy sokkal ízesebb. A titok a fűszerezésben rejlik. Csemege paprikát, borsot, fokhagymát használunk. A vásárlók céltudatosak, mindenki megtalálja a saját ízvilágának leginkább megfelelőt. A járókelőknek előre mondjuk, hogy másnap mivel kedveskedünk, és visszavárjuk őket – emelte ki Csuzdi Valéria.

A standok között a szenttamási Kocsis család kürtöskalács-sütödéje is megtalálható. Kocsis József és felesége az elsők között voltak, akik elkezdtek kürtöskalácsot árulni Újvidéken. Most már vetélytársaik is akadnak. Tavaly is jelen voltak a rendezvényen.

– Kínálatunkban megtalálható a fahéjas, a vaníliás, a csokoládés, a diós, a kókuszos, a mandulás és a nutellás kürtöskalács. Az ízek az igényeknek megfelelően kombinálhatóak is. A kürtöskalácsot ajánlott frissen fogyasztani. Éppen ezért másoktól eltérően mi csak két-három darabot készítünk el, és a fogyasztó, amikor felkeres bennünket, akkor friss kürtöskalácsot vásárolhat – tette hozzá Kocsis József.

A Suttyó táncegyüttes tyukodi táncokkal lépett fel (Ótos András felvétele)

A Suttyó táncegyüttes tyukodi táncokkal lépett fel (Ótos András felvétele)

A közönség együtt csárdásozott a néptáncosokkal (Ótos András felvétele)

A közönség együtt csárdásozott a néptáncosokkal (Ótos András felvétele)

A pörkölt kicsit csípős volt ugyan , de mindenki szerint nagyon ízletes (Ótos András felvétele)

A pörkölt kicsit csípős volt ugyan , de mindenki szerint nagyon ízletes (Ótos András felvétele)

A brazil táncosok fellépése (Ótos András felvétele)

A brazil táncosok fellépése (Ótos András felvétele)

A hétfői eseményen a kóstolás mellett a magyar hagyományápolás is helyet kapott. A jelenlevők a szenttamási Pitypang Néptáncegyesület gyermekcsoportjainak fellépést követhették figyelemmel. Bemutatkozott a Bódorka leánykórus, a Szílke gyermekkórus, a Csípicsóka, a Sziporka és a Suttyó táncegyüttes. A fellépés elején Ladisity Melinda a Magyar Nemzeti Tanács nevében üdvözölte az egybegyűlteket.

– Nagy nap az, amikor egy nemzetközi rendezvényen a magyar gasztronómiáról van szó. Különösen fontos, hogy az effajta fesztiválokon a magyar közösség megjelenjen, és képviselje magát. Még nagyobb öröm számomra, hogy a szenttamási gyerekeket köszönthetjük. Mindez arról tanúskodik, hogy összefogással igenis nagy dolgokat tudunk elérni, és tovább éltetjük a hagyományainkat. Ez az összetartozás jelképe – hangsúlyozta Ladisity Melinda.

Andróczki Andrea kiemelte: a Pitypang Néptáncegyesület 2014-ben alakult, két tánccsoporttal.

– Később a hangszeroktatást is sikerült megszerveznünk, van citera-, hegedű- és tamburaoktatás. Továbbá a toborozásoknak köszönhetően most már három csoportban zajlik a néptáncoktatás. A műsort a Bódorka leánykórus nyitotta, ők rábaközi dalokkal léptek fel. A Csípicsóka tánccsoport tagjai Búzába a disznó! címmel somogyi játékokat és táncokat adtak elő. A Szílke énekcsoport gyermekdalokkal mutatkozott be. A Sziporka táncegyüttesben óvodáskorú gyerekek táncolnak, akik vajdasági gyermekjátékokkal készültek. A fellépést a Suttyó táncegyüttes szatmári, tyukodi táncokkal zárta – mondta Andróczki Andrea.

A Pitypang Néptáncegyesület tartalmas műsora után a talpalávalót a szenttamási Vajda Tóth Duó szolgáltatta. Tóth Tibor elmondása szerint Vajda Lászlóval 20 éve zenélnek együtt, az újvidéki gasztronómiai fesztiválon először mutatkoztak be. Mulatós zenét, csárdás nótákat, operettet, de még Zvonko Bogdan-dalokat is hallhattunk az előadásukban.

A nemzetközi gasztronómiai fesztiválon kisgyermekes családok, fiatalok és idősek egyaránt megjelentek. Leginkább a kóstolót várták. A fesztiválon bevett szokás, hogy a nemzeti konyha hagyományos ételeiből kínálnak kóstolót a fesztivál közönségének. Ezúttal sül kolbászt és pörköltet szolgáltak fel. A helyszínen végzett körkérdésünk alapján mind a kolbász, mind a pörkölt nagyon ízlett a közönségnek. Az egyik újvidéki hölgy azt mondta a pörköltre, hogy ez aztán igazán finom. Kicsit hasonlít arra, amit itt, Vajdaságban szoktak főzni, csak kicsit csípősebb.

A szenttamásiak hetven fellépővel érkeztek a rendezvényre. Elvarázsolták a közönséget. Olyan fergeteges hangulat kerekedett, hogy a műsor végén a közönség együtt csárdásozott a néptáncosokkal. Akiket megszólítottunk, mindannyian azt mondták, pazar magyar nap volt ez a gasztronómiai fesztiválon.

Ivana Tomić, a Danubius Food Planet fesztivál egyik szervezője elmondta, nagy örömükre szolgál, hogy a magyarok ilyen pazar műsorral érkeztek.

 – Mindenekelőtt idegenforgalmi céllal szerveztük meg ezt a fesztivált. Lehetőséget adunk mindazoknak, akik be kívánnak mutatkozni, hogy ezt megtegyék, a látogatókat pedig megismertetjük a különböző országok gasztronómiájával, és esetleg kedvet csinálunk ahhoz, hogy felkeressék majd ezeket az országokat. A nagykövetségekkel és a külképviseletekkel együtt szerveztük meg mindezt, ugyanis a különböző országok külképviseletei jó alkalomnak tartják, hogy bemutatkozzanak. Brazília, India, Izrael, Portugália, Örményország és mások mellett Szerbia szomszédos országai is bemutatkoznak, tehát gazdag és sokszínű program várja a látogatókat Újvidék főterén egészen június 3-ig – mondta szervező.