2021. január 16., szombat

Fair-play

Van az a régi vicc, amikor egy körkérdésben éppen a tolvaj véleményét kérik ki az életszínvonalról, az pedig elmondja, hogy valamikor egy ezresért sok mindent tudott venni, ma viszont csak keveset, mert a boltokban ott az a sok kamera.

Bizony a sportban is egyre inkább szükség van a jó kamerákra, hisz a jelentős anyagiak miatt nem lehet mindent az emberi szemre bízni, ha a cél a pontos bírói döntés. Az egykori kamerák utólag sem segítettek, például ma sem tudni egészen biztosan, hogy valóban jól döntött-e a bíró az 1966-os foci-vb döntőjében, amikor elismerte az angolok negyedik találatát, és korszerűbb komputeres grafika kellett ahhoz is, hogy valamennyien megbizonyosodhassunk Maradona kezéről a 20 évvel későbbi döntőben.

A sportban forgó sok pénz is közrejátszott abban, hogy jelentős mértékben kihaljon a sportszerűség, és a játékosok maximális egymás iránti tisztelete, inkább vagyunk tanúi egyre gyakrabban, hogy a szabályok megkerülésével akarják kivívni a győzelmet és megszerezni az azzal járó jövedelmet.

Több sportágban, ahol esetenként milliméterek döntenek, és a bírók nem láthatnak minden mozzanatot, például a jégkorongban, kosárlabdában, vagy a célfotó révén az atlétikában is, a kameráé az utolsó szó. A teniszben is ezért vezették be a vonalbíró szerepét betöltő, ún. sólyomszemet. Viszont e segédeszköz használata sem általánosított, hiszen maradt az elv, hogy a salakos pályákon látható a labda nyoma, és a főbíró könnyen dönthet a vitás esetekben.

Akadnak azért teniszezők, akik nem követelik meg a bírónak, hogy leszálljon a magas székéből, hanem maguk bevallják, ha a vonalbíró az ellenfél kárára döntött. Legutóbb Rómában is láthattuk, hogy előbb Novak Đoković, majd valamivel később Kej Nisikori sem volt hajlandó elfogadni az ajándékpontot, ami azt is jelenti, hogy tökéletesen megbíztak egymás becsületességében.

Mások nem így tesznek. Alkalomadtán tiltakoznak, követelőznek, vitatkoznak és veszekednek, csakhogy megkapják a pontot, ha nincs igazuk akkor is.

Ugyancsak Rómában, de a női tornán ebből kifolyólag botrányos eset történt. A vonalbíró a görög Szakari javára döntött a cseh Karolina Plišková elleni meccsen, a főbíró ugyanezt mondta, viszont a TV-nézők láthatták – mert nekik működik a sólyomszem –, hogy tévedés történt. A cseh lány nem tudott beletörődni, az eset annyira felkavarta, hogy elveszítette a meccset. Az egészet a görög lány dönthette volna el, de azt mondta, hogy nem látta a labda lecsapódási helyét, mert a pálya másik oldalán állt. Később, ha megnézte a felvételt, beláthatta volna, hogy nem mondott igazat. Valójában ott volt elég közel, a felvételen látszik, hogy követte a labda útját, arcáról pedig leolvasható volt, hogy előbb csalódott, mert elveszítette a pontot, majd átvált az örömbe, amikor a bírók a javára döntöttek. Vagyis a sportszerűség lehetősége eszébe sem jutott.