2024. április 16., kedd

Tudás, ami életet menthet

A topolyai községi elsősegély-nyújtási szemle eredményeiről

Az elsősegélynyújtással kapcsolatban mindenkinek más jut az eszébe, abban azonban mindenki egyet ért, hogy ez az a tudás, ami egy adott pillanatban életet menthet. Bár mindenki abban reménykedik, hogy nem kerül olyan helyzetbe, ahol ezt a tudását kamatoztatnia kell, sokszor a kevésbé komoly eseteknél, kisebb, könnyebb sérüléseknél is jól jön, ha tudjuk, hogyan kell bekötözni a sebet.

A Vöröskereszt szervezete Topolyán megszervezte a községi elsősegély-nyújtási szemlét, melyen az idén négy csapat vett részt. A csapatok a topolyai Csáki Lajos Általános Iskola, valamint a Nikola Tesla Általános Iskola felső tagozatos tanulói közül kerültek ki. A szemlére idén nem érkezett középiskolás csapat, de az ő számukra is nyitott a lehetőség a részvételre. A szemlén a Bambi Iskoláskor Előtti Intézmény óvodásai is megjelentek, akik egy elsősegély-nyújtási bemutatót is tartottak, bizonyítva ezzel azt, hogy az elsősegélynyújtást bárki megtanulhatja.

A szemlével és az elsősegélynyújtással kapcsolatban Tóth Bálintot, a verseny egyik szervezőjét kérdeztük:

- A Vöröskereszt az iskolákkal szoros együttműködésben szervez előadásokat és gyakorlati oktatást elsősegélynyújtásból. Igaz, hogy egy megmérettetésről volt szó, de az itt elsajátított tudás bármikor, bármilyen helyzetben alkalmazható szükség esetén. Egy rosszullét vagy baleset során sosem a szakképzett egészségügyi munkás van ott a helyszínen az első pillanatokban, hanem a járókelők, laikusok. Ha közöttük van olyan, aki tud elsősegélyt nyújtani, néhány egyszerű, de nagyon fontos teendőt elvégez az alatt az idő alatt, amíg a mentők megérkeznek, akkor nagyban megkönnyíti a sérült későbbi gyógyulását, meg tudja előzni az állapotának súlyosbodását. Sok esetben akár emberéletet is menthet, ha van önkéntes elsősegélynyújtó a helyszínen az adott pillanatban. A szemlén is próbáltunk a mindennapokban is előforduló helyzeteket, baleseteket szimulálni, mert természetes, hogy ilyen helyzetben mindenki kissé megijed, viszont a higgadt magatartás nagyon fontos. Egy munkahelyi baleset sérüléseit, egy kirándulás során megtörtént rosszullétet és annak körülményeit kellett megoldaniuk, ellátniuk az elsősegélynyújtó fiataloknak, illetve újraélesztést is szimuláltunk.

A szemle legsikeresebb csapata a Csáki Lajos Általános Iskola csapata volt, akik ezzel az eredménnyel tovább jutottak a tartományi szintű versenyre, amelyet június 2-án és 3-án tartanak Kevevárán (Kovinban).

Arról, hogy a gyerekek, fiatalok mennyire érdeklődnek az elsősegélynyújtás iránt, Tóth Bálint elmondta, hogy érdeklődőek ezzel a témával kapcsolatban, minden évben nagyszámú fiatal vesz részt a felkészülésen.

– Közülük sokaknak annyira megtetszik az elsősegély, hogy később tanulmányaikat az egészségügyben folytatják, vannak ma már olyan fiatal orvosok, nővérek, akik a Vöröskereszt önkénteseiként ismerkedtek meg ezzel a gyönyörű hivatással. Kisebb-nagyobb balesetek során már nagyon sokan segítettek a családtagoknak, ismerősöknek vagy akár ismeretleneknek is a bajban, de volt már olyan eset is, amikor egy elsősegélynyújtónk életet is mentett – hallottuk a Vöröskereszt topolyai elsősegély-oktatójától.

A témával kapcsolatban a Vöröskereszt egész év folyamán szervez programokat. Mindazokat, akik érdeklődnek az elsősegélynyújtás iránt, és szeretnének többet megtudni róla, várják a bemutatókon, vagy a Vöröskereszt székházában. Előzetes információért a 024/715 621-es telefonszám hívható.