2024. április 25., csütörtök

Az út, ami majd lesz

Aleksandar Vučić ígérete szerint a térségben hamarosan Szerbiát szeli át majd legtöbb autópálya

Az államvezetés képviselői már több mint egy évtizede versengenek egymással, melyikük fogalmazza meg a leghangzatosabb ígéretet a 10-es közlekedési folyosó befejeztének időpontjával kapcsolatban. Az autóút szerbiai szakasza mostanra az ígéretek útjává és a 10 kilométerenként megnyitott infrastrukturális beruházások legékesebb példájává vált. A demokratikus rendszerváltást követően nem volt olyan közlekedési vagy egyéb miniszter, állam- vagy kormányfő, aki ne nyitott volna meg nagy csinnadrattával néhány kilométert a szóban forgó autópályán. A Közlekedési Folyosók Közvállalat honlapja szerint a munkálatok legkésőbb 2015 végéig, esetleg 2016 elejéig elkészülnek. A honlapot, úgy tűnik, régen nem frissítették már.

Bár könnyű elveszni az ígéretek tömkelegében, az Istinomer (Igazságmérő) honlap segítséget nyújt abban, hogy felidézzük az utóbbi évek ígéreteit. Zorana Mihajlović illetékes miniszter 2014 decemberében 2016 elejét jelölte meg a 10-es közlekedési folyosó elkészültének időpontjaként, 2015 áprilisában 2016 végét, 2015 novemberében 2016 végét vagy 2017 márciusát, 2016 márciusában 2017 februárját, 2017 januárjában pedig 2017 végét vagy az idei év elejét. Aleksandar Vučić 2015 és 2016 folyamán kormányfői minőségében több alkalommal is kijelentette, hogy a transzeurópai közlekedési hálózat szóban forgó szerbiai szakasza 2017 tavaszáig elkészül, tavaly márciusban pedig december végét jelölte meg a munkálatok befejeztének időpontjaként. Természetesen nem szabad megfeledkezni a korábban hatalmi tisztséget betöltött személyek ígéreteiről sem. Mlađan Dinkić akkori pénzügyminiszter 2008-ban 2011-re ígérte a munkálatok befejeztét, 2009-ben Boris Tadić államfő már 2012 elejét helyezte kilátásba, Milutin Mrkonjić illetékes miniszter ugyanabban az évben 2011-et jelölte meg.

Az aktuális államvezetés egyébként magyarázatot is találta arra, miért nem készült még el a 10-es közlekedési folyosó: déli ágán megnehezíti a munkálatokat a Grdelicai-szoros, „amelyhez hasonlóan bonyolult és veszélyes építési terület csak kevés van Európában” – mondta korábban Aleksandar Vučić. Az útszakasz déli ágán még a Grdelicai-szoroson áthaladó 26 kilométert, valamint a niši kerülőutat kell befejezni.

Ha egyszer el is készül a szóban forgó autópálya-hálózat, jelentőségét még csak össze sem lehet majd hasonlítani a tervezettével, hiszen a térség országaiban már réges-régen alternatív útszakaszokat építettek ki, fejtette ki tavaly Mahmud Bušatlija építészmérnök a Danas napilapnak nyilatkozva. A szakértő arra is tudja a választ, hogy miért nem sikerült 18 év alatt befejezni a 10-es közlekedési folyosót: a kivitelezést alkalmatlan és nem szakértő vállalatokra bízták.

Ma a 11-es közlekedési folyosón épülő Száva- és Kolubara-híd munkálatait megtekintő Aleksandar Vučić azt ígérte, hogy a térségben hamarosan Szerbiát szeli át majd legtöbb autópálya. Júniusban kezdik felújítani az autópályának a horvát országhatár és Mitrovica közötti szakaszát – 25 kilométer –, a munkálatok 2019 júniusában fejeződhetnek be – helyezte kilátásba az államfő, a Lajkovac–Ljig autópálya  elkészültét az idei év végéig ígérte, a Belgrád–Čačak autópálya elkészültét másfél éven belül, azt követően pedig elkezdhet épülni az úgynevezett Morava autópálya (Čačak–Kraljevo–Vrnjačka Banja–Trstenik–Kruševac–Ćićevac–Pojate). A Bulgáriába és Görögországba utazók már az idén, év végén megszakítások nélküli autópályán utazhatnak – helyezte kilátásba az államfő.

A 11-es közlekedési folyosó 270 kilométeres szerbiai szakaszán eddig a 40,36 kilométeres Ljig–Preljina szakaszt adták át 2016 novemberében. Az Ub–Lajkovac 15,5 kilométeres szakasz még 2014 novemberében elkészült, de technikai okokból még mindig nem nyitották meg a közlekedés számára. Pillanatnyilag ennek a közlekedési folyosónak a szerbiai szakaszán az Obrenovac–Ub 26,23 kilométeres szakaszon és a Lajkovac–Ljig 24 kilométeres szakaszon folynak munkálatok.