2024. április 19., péntek

Az első laparoszkópiás vakbélműtét

Egyre több szakmai újítást vezetnek be a zombori Dr. Radivoj Simonović Közkórház sebészeti osztályán.

Új módszereket vezetnek be a sebészeten (Fotó: Fekete J. József)

Új módszereket vezetnek be a sebészeten (Fotó: Fekete J. József)

Az idén januárban első alkalommal végeztek laparoszkópiás vastagbélműtétet, majd ugyancsak első alkalommal került sor térdprotézis beültetésére, most pedig szintén első alkalommal hajtottak végre vakbélműtétet laparoszkópiás eljárással. Ez utóbbinak a különlegessége, hogy amíg az előző két sebészeti beavatkozást alaposan megtervezték, előkészítették, addig a vakbélműtét sürgősségi beavatkozás volt, az ügyeletes orvoscsoportnak azonnal kellett határoznia. A páciens állapota miatt a hagyományos műtét helyett inkább a laparoszkópiát választották a sebészek.
– A zombori sebészet történetében először a késő éjszakai órákban úgy döntöttünk, hogy laparoszkópiás úton távolítjuk el a páciens féregnyúlványát. Biztosak voltunk a tudásunkban, az ilyen jellegű beavatkozás pedig a beteg érdekében állt – nyilatkozták a műtétet végző orvoscsoport tagjai: dr. Andrej Šimon, dr. Božidar Vukmirović főorvos, dr. Bélanyi Vajk sebészek és dr. Slavica Babić altatóorvos.
A műtéti csoportnak gratulált dr. Dragan Rastović, a közkórház igazgatója, dr. Siniša Zarić, az általános sebészeti osztály vezetője, és a sebészkollégák, miként dr. Zoran Parčetić főorvos, a városi képviselő-testület elnöke is.
– A laparaszkópiás sebészet fejlesztésének egyik zombori úttörőjeként örömmel tölt el, hogy folytatódik az új laparoszkópiás eljárások bevezetése. Ez a páciensek érdekét szolgálja, hiszen könnyebben viselik a beavatkozást, rövidebb ideig kell a kórházban tartózkodniuk, amivel egyben megtakarítanak az egészségügy számára – nyilatkozta Parčetić.
A vakbélgyulladást követő műtét a sebészek szerint lehet rutinszerű, amit néhány perc alatt végeznek, de túlkomplikált is, amikor több órás operációra van szükség, a világban a legösszetettebb esetekben a laparoszkópiás beavatkozás mellett döntenek.
A műtött beteget már kiengedték a kórházból, odahaza lábadozik.