2024. április 20., szombat

A fogyatékkal élők is a munkaerőpiac részesei

Szegeddel együttműködve egy határon átnyúló együttműködési programban vesz részt a Magyarkanizsa Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központ. Az Európai Unió által támogatott programnak az a célja, hogy a megváltozott munkaképességű személyek munkaerőpiaci integrációját elősegítse Magyarkanizsán és vonzáskörzetében, így a fogyatékkal élőket felkészítik a nyílt munkaerőpiacra. A múlt csütörtökön Szegeden tartották a projektnyitót, melyen természetesen a magyarkanizsaiak is részt vettek.

Dávid József, a projekt pénzügyi menedzsere elmondta, hogy készül egy felmérés a Magyarkanizsán és a vonzáskörzetében lévő cégek körében, hogy az egyes vállalatok, illetve egyéb szereplők mennyire alkalmasak megváltozott munkaképességű személyek alkalmazására, milyenek az elhelyezkedési lehetőségek, valamint milyen akadályozó tényezők merülnek fel. A tanulmány képet kíván adni a megváltozott munkaképességűek általános helyzetéről Magyarkanizsa térségében. A következő hétvégén a Magyarkanizsa Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központ alkalmazottai a 30 órás, úgynevezett Lantengi-módszer képzésén vesznek részt, amely módszer segít abban, hogy a megfelelő munkavállalót felkészítse a megfelelő munkakör betöltésére. Így a fogyatékkal élő személyek az egyéni igényeiknek leginkább megfelelő munkakörben dolgozhatnak, s a foglakoztatás fenntarthatósága is biztosítva van.

– A projekt teljes költségvetése majdnem 100 ezer euró, ebből több mint 83-at az EU ad. A Szociális Védelmi Szolgáltató Központnál egy mentort foglalkoztatunk, és a központ felhasználói közül legalább 2-3 ember a nyílt munkaerőpiacon fog elhelyezkedni a programnak köszönhetően. A mentor feladata, hogy a megváltozott munkaképességű személyt segítse a munkahelyén való beilleszkedésben, továbbá a munkáltatót is segíti majd a megfelelő munkakörülmények megteremtésében. Azoknak a személyeknek, akiknek a foglalkoztatásukhoz védett környezet szükséges, a meglévő infrastruktúrára támaszkodva új típusú tevékenységeket próbálunk kialakítani, elsősorban a növénytermesztés területén. Erre helyezzük a hangsúlyt. Az ehhez szükséges eszközöket is a projekt által tudjuk beszerezni. Az is fontos része ennek a határon átnyúló tevékenységnek, hogy a magyarkanizsai szakemberek részt vehetnek egy háromnapos tanulmányúton. A Szimbiózis Alapítvány által működtetett, a megváltozott munkaképességű személyeket foglalkoztató szociális farmot tekintik meg, és valószínűleg sok tapasztalattal gazdagodva térnek majd haza – mondta el Dávid József.

A projekt céljait, eredményeit egy konferencia, illetve egy kiadvány keretében mutatják be, legkésőbb 2019 áprilisáig.

A Magyarkanizsa Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központ eddig is arra törekedett, hogy segítse a megváltozott munkaképességűeket és a fogyatékkal élőket, és ez a program még eredményesebbé teheti a munkájukat. Az igény megvan rá.