2024. március 28., csütörtök
MAGYAR LABDARÚGÁS

Vasárnap bajnokavatásra készül a Videoton

Ha győz a Honvéd ellen, mindentől függetlenül megszerzi az aranyérmet

Budapesti tudósítónktól

Néhány fordulóval a bajnokság vége előtt kezdődik a szóbeszéd, vajon hogyan alakul majd a magyar labdarúgó OTP Bank Liga hajrája? Sorsolást, erősséget, politikai hátszelet is beleszámítva a Videoton az esélyes, vagy a Ferencváros? A többség talán az utóbbira tippelt volna, ám nagyon úgy tűnik, hogy nem így történik.

A Fradi nyerő helyzetből a kilátástalanságba sodorta magát azzal, hogy egypontos előnyénél csak ikszelni tudott a Videoton vendégeként, és – még mindig előnyösebb helyzetből indulva – azóta sem tudott meccset nyerni. A Vasas, majd a Honvéd elleni 1:1 pedig azt jelentette, hogy a Haladást és a Vasast egyaránt 3:0-ra legyőző fehérváriak az utolsó két forduló előtt hárompontos előnyre tettek szert. Miután a magyar NB I-ben pontazonosság esetén a több győzelem rangsorol, a Videoton már vasárnap ünnepelhet: ha győz a Honvéd ellen, a Ferencváros és az utolsó játéknap eredményeitől függetlenül megszerzi a bajnoki címet. A felek idei két, egymás elleni mérkőzése közül a szeptemberi 1:1-es döntetlent hozott Felcsúton, áprilisban pedig a Videoton 4:1-re nyert a Bozsik-stadionban.

A Bozsik-stadionban pecsételődött meg a Fradi sorsa? (Fotó: MTI)

A Bozsik-stadionban pecsételődött meg a Fradi sorsa? (Fotó: MTI)

Aki nyomás nélkül focizik, az rossz helyen van, hiszen az azt jelenti, hogy nincs miért küzdeni. Élvezni kell az ilyen helyzeteket. Látom a csapaton a magabiztosságot, ez nagyon fontos a bajnoki hajrában. Még azt is szeretném kiemelni, hogy tavasszal csak négy gólt kaptunk, de szó szerint szinte mindenki betalált már az ellenfél kapujába. A csapatszellemben van a mi erőnk, erre támaszkodunk. Persze megvan az egyéni kvalitás is, de ez egy csapatjáték, nem pedig tenisz, mi pedig igazi csapatként játszunk” – elemezte a helyzetet Marko Nikolić, aki a tavalyi szerbiai aranyérem után ezúttal is bajnok lehet. Kérdés persze, hogy marad vagy sem: a szerb lapok szerint ugyanis a Partizan komolyan tárgyal vele, miközben a Videoton a jelenlegi, 2019 nyarán lejáró szerződését további két évvel meghosszabbítaná.

A Fradinál a látszatoptimizmust még fenntartják, Dibusz Dénes kapus is úgy fogalmazott, hogy nem dőlt még el a bajnokság. De Máté Csaba másodedző is olyan frappáns nyilatkozattal rukkolt elő, hogy még van két forduló, hat pontot lehet szerezni, három pont a különbség, így matematikailag bármi lehetséges. Pedig a zöld-fehérek is tudják, hogy az a csapat, amely a bajnoki hajrában az utóbbi hat mérkőzése közül csupán egyet nyer meg, nem érdemelhet aranyérmet. Ezzel el is jutottunk az edzőkérdéshez: Thomas Dollnak az a szerencséje, hogy valamilyen megmagyarázhatatlan okból kifolyólag ragaszkodnak hozzá a vezetők. Pedig a korábbi évek csapata és a jelenlegi játékoskeret annál többre predesztinálja a Fradit, hogy folyamatosan üldöző legyen, a nemzetközi kupákban pedig a pofozógép szerepét töltse be.

A Diósgyőr elleni meccs ráadásul nem is lehet lefutott, hiszen a jelenleg 10. helyen álló miskolciak az életükért küzdenek, a kiesőzónában lévő Balmazújvárost egy, a Vasast két ponttal előzik meg. Az előző fordulóban 1:0-ra verte a Paksot úgy, hogy kapura sem lőtt, az egyetlen találatot Bartha László öngólja jelentette. Ugyanakkor ez volt az első győzelme az új arénában.

Ami a kiesés elleni harcot illeti, a Mezőkövesd szinte biztosan bennmarad, ehhez két meccsen egy pontot kell szereznie. A Haladás a Vasassal csap össze Szombathelyen, amelyik csapat nyer, nagy lépést tehet a bennmaradás felé. A Balmazújváros már megtette mindezt egy hete, amikor óriási meglepetésre 4:0-ra lelépte a Debrecent. Ezúttal Pakson kellene kisebbfajta csodát tennie.

A 32. forduló programja: Május 27., vasárnap: Vasas–Haladás (17 óra), Paks– Balmazújváros (17 óra), Debrecen–Puskás Akadémia (17 óra), Mezőkövesd–Újpest (17 óra), Ferencváros–Diósgyőr (17.30), Videoton–Honvéd (19.30)