2024. április 25., csütörtök

„Sok munka vár még ránk”

Tóthfalusi beszélgetés Kőrösi Lászlóval, a Kevi Labdarúgóklub elnökével

A zentai községhez tartozó, néhány száz lakosú településen, Keviben 1976-ban alapítottak labdarúgóklubot Kalász néven, amely a kilencvenes évek elejéig a Tisza menti ligában szerepelt. A kevi csapat az 1978/1979-es idényben kezdett el versenyezni az említett rangfokozatban, és legjobb eredményét az 1987/1988-s szezonban érte el, amikor a nyolcadik helyen végeztek a bajnokságban úgy, hogy az első hat forduló után még vezették a tabellát. A Kalász együttese az 1991/1992-es pontvadászatban szerepelt utoljára a Tisza menti ligában, majd a klub megszűnt, és a Tornyostól néhány kilométerre levő kis település labdarúgóéletében hosszú szünet következett, egészen 2015-ig, amikor néhány lelkes környékbeli focibarát megalapította a falu nevét viselő új kevi labdarúgóklubot.

Az FK Kevi jelenleg egy korosztályt versenyeztet, a klub U13-s csapata ugyanis tavaly ősszel már a második idényét kezdte meg a Magyarkanizsa–Zenta–Ada községi pionírligában. A kevi gárda nemrég Tóthfaluban játszott bajnoki mérkőzést. Kőrösi László, a klub elnöke, a tornyosi Radnički egykori labdarúgója nyilatkozott lapunknak.

Mikor alakult meg Keviben az új fociklub?

– 2015 decemberében alapítottuk a Kevi Labdarúgóklubot, azzal a céllal, hogy a környék sportolni vágyó fiataljai számára állandó versenyzési lehetőséget adjunk. A következő év tavaszán a fiúk már pályára is léptek a Fudbal 7 elnevezésű bajnokságban, és a tavaszi mérkőzések mellett bepótoltuk az előző őszi találkozókat is. 2016 őszén pedig beneveztünk a Magyarkanizsa–Zenta–Ada községi pionírligába. Ott ugyan az első szezonunkban az utolsó helyen végeztünk, ám a bajnokság hajrájában le tudtuk győzni a Zenta és a tiszaszentmiklósi Sloga csapatát, Adáról pedig elhoztunk egy pontot.

A jelenlegi idényben eddig milyen eredményeket értetek el?

– A mostani szezonban jelenleg hét vereség mellett egy győzelem és egy döntetlen a mérlegünk, eddigi négy pontunkat a Coerver Akadémia otthonában (1:1), illetve az oroszlámosi Slavija vendégeként szereztük (5:0). Csapatom játékában egyébként már tapasztalok némi előrelépést, a legutóbbi bajnokinkon ugyanis „csak” 2:0-ra kaptunk ki a listavezető és minden bizonnyal a bajnoki címet megszerző Nyers István Akadémia otthonában.

Több mint húszan látogatják nálatok az edzéseket. Mely településekről sikerült egybegyűjteni ennyi focizni vágyó fiatalt?

– Az U13-as bajnokságon szereplő csapatunkban vannak játékosok Törökfaluból, Keviből, Zentagunarasról, Völgypartról, Bogarasról és Tornyosról is. Általában hetente egyszer van edzésünk, melyet a törökfalusi pályán szoktunk megtartani.

Rajtad kívül kik vesznek még részt a klub irányításában?

– A játékosok szülei vannak még benne a klub vezetőségében, ők azok, akik segítenek a fuvarozásban, a pályánk karbantartásában. Anyagilag pedig a község támogat bennünket, illetve van néhány kisebb szponzorunk is, így tudjuk előteremteni a versenyzéshez szükséges pénzt.

Hol játsszátok a hazai mérkőzéseiteket?

– A tavalyi pontvadászatban a törökfalusi pályán játszottuk a hazai meccseinket, a mostani idényben viszont már az új kevi pályán fogadjuk ellenfeleinket, amely a faluhoz tartozó Buránysoron található. A közeljövőben szeretnénk majd rendbe tenni a pálya környékét, padokat elhelyezni a nézők számára, és tervben van az öltözőnk felújítása is, úgyhogy nem fogunk unatkozni az elkövetkező hónapokban sem.