2024. április 25., csütörtök
FELHŐSZAKADÁS ZENTÁN ÉS SZENTTAMÁSON

Sokkot kapott a csatornarendszer

Utcákat, udvarokat árasztott el, házakba folyt be a hétfőn este lezúdult eső

A kora esti órákban kezdett el hétfőn szakadni az eső Zentán, de annyira, hogy két óra leforgása alatt 56 mm-t mértek, vagyis négyzetméterenként 56 liter esővizet kellett elnyelnie a földnek, a csatornarendszernek. Jég is esett, de kisebb méretű, és csak rövid ideig.

Zentán az autók is alig tudtak közlekedni (Horváth Zsolt felvétele)

Zentán az autók is alig tudtak közlekedni (Horváth Zsolt felvétele)

A csatornahálózat egy ideig képes volt elnyelni a hirtelen lezúdult csapadékot, de jó fél óra után sorra érkeztek a bejelentések a kommunális vállalatba, hogy utcákat, udvarokat árasztott el a víz, házakba és pincékbe folyt be. A rendszer sokkot kapott, vagyis nem tudta olyan iramban nyelni a vizet, mint ahogy esett. Az óriási vízmennyiség két óra alatt vonult le. A kommunális vállalat csapatai késő estig szivattyúzták, pumpálták a vizet, és a tűzoltók is a terepen voltak.

Szenttamáson még a legidősebb polgárok sem emlékeznek ilyen méretű felhőszakadásra, mint ami hétfőn történt a községben. Mindössze 55 perc alatt 40 liter eső esett négyzetméterenként. Amellett, hogy szinte minden úszott, két alkalommal 10 percen át borsónyi nagyságú jég is esett.

A katolikus templom előtti parkoló is megtelt vízzel, a Krivaja felé vezető lefolyók valószínűleg teljesen eldugultak. Beglukon, az egykori malomnál hatalmas tó keletkezett, térdig ért a víz, az elvezető csatornák itt is eldugultak. Néhány személygépkocsi nekiment a víztömegnek, de meghátráltak, mert a környező utcákból ide folyt az összes víz, a közlekedés lehetetlenné vált.

Két óra alatt nyelte el a csatornahálózat a vizet (Horváth Zsolt felvétele)

Két óra alatt nyelte el a csatornahálózat a vizet (Horváth Zsolt felvétele)

Tengerré vált hétfőn este a zentai utcák sokasága. Az utakat és a járdákat egybefüggő vízréteg borította. Az autók alig tudtak végigmenni az utakon, a kerékpárosok és a gyalogosok mind behúzódtak valahová, csak az közlekedett, akinek muszáj volt. Sok helyen udvarokat, kerteket árasztott el a víz, és sajnos néhány házba is befolyt. A kommunális vállalatba 18 óra után kezdtek érkezni a segélyhívások, és rövid idő alatt több mint száz bejelentés volt.

Bodó József, a kommunális vállalat igazgatója elmondta, hogy csapataikat azonnal mozgósították és két járművel elindultak a leginkább elárasztott területekre:

– Az első bejelentés az Erdész utcából érkezett, ott este hatkor már egybefüggő víz volt az utca, és néhány udvart is elárasztott. Az volt az első helyszín, ahová kimentek embereink a kocsikkal, majd a következő órákban a Sveti Sava, a Dózsa György, a Március 8-a utcákban szivattyúzták a vizet. A Fábri Jenő utcában több házba is befolyt, a házak előtt szinte tó keletkezett, és ott tíz–húsz centiméter magasságig állt a víz az épületekben. A Dr. Zoran Đindić rakparton két háztömb pincéjét árasztotta el a víz, valamint a Knez Petrol benzinkútnál volt súlyosabb a helyzet. A munkások egy szippantós kocsival, valamint egy kanal jet nevű csatornatisztító és szippantós kocsival mentek ki a helyszínekre, később pedig két pumpát is a terepre küldtünk, és a tűzoltók is besegítettek, ők is dobatták a vizet. Este hat után mentek ki az embereink, összesen nyolcan, és fél tízig a terepen voltak, aztán pedig majdnem éjfélig ügyeltek, nehogy újabb esőhullám érkezzen. Közben mi a vállalatból irányítottuk a dolgokat, és a diszpécserszolgálaton keresztül nyugtattuk az embereket, hiszen láttuk, hogy nem olyan vészes a helyzet, mint 2010 augusztusában. Akkor fél óra alatt esett 150 mm eső, és azt a mennyiséget hat óra alatt tudta elnyelni a csatornarendszer, most pedig 56 mm esett, tehát tudtuk, hogy körülbelül két óra alatt húzódik le a víz. Így is történt. Ilyen esetben a vállalatunkat szokták hibáztatni a történtekért, de tudni kell, hogy a zentai csatornarendszert nem ennyi vízmennyiségre tervezték. Tervezésekor a tízéves csapadék átlagát vették figyelembe, és úgy határozták meg az elvezetőcsövek átmérőjét, és ez a mostani, valamint a nyolc évvel ezelőtti felhőszakadás is extra vízmennyiséget eredményezett, vagyis a rendszer képtelen volt azonnal elnyelni. Ilyenkor a vékonyabb befogadó csővezetékek telnek meg, és nem tudják kellő gyorsasággal továbbítani a vizet a vastagabb csövekbe, vagyis az érrendszer volt ebben az esetben gyenge, amely táplálja a vastag csöveket. Az is probléma egyébként, hogy az utcákban már nincsenek árkok, hiszen azok ilyenkor sok vizet elnyelnének, de ezen már nem nagyon lehet változtatni, hiszen az alatt a harminc év alatt, míg épült a csatornahálózatunk, sorra szűntek meg az árkok a városban. Mi arra szeretnénk felhívni a polgárok figyelmét, hogy ilyen nagy mennyiségű csapadék esetén aki teheti, tisztítsa a lefolyókat, hogy semmi ne akadályozza a víz folyását – mondta az igazgató.