2024. április 19., péntek

Sportnapok Bácskossuthfalván

Horgász-, teke-, labdarúgó- és íjászverseny, valamint agyaggalamb-lövészet zajlott a falunapon

A falunapi rendezvénysorozat jegyében, a központi programokat megelőző hétvégén, hagyományosan sportversenyek zajlanak Bácskossuhtfalván. A Moravicai Csuka Sporthorgász Egyesület megmérettetése a tóparton, az úgynevezett pumpánál zajlott. Oláh Istvántól, a szervezet elnökhelyettesétől, a rendezvény szervezőjétől megtudtuk, hogy 25 horgász nevezett be. Az idei verseny ezúttal elsősorban a halak győzelmét hozta, hiszen a legügyesebb „pecás” horgára is csupán 1,15 kg hal akadt, és a mérés után minden kopoltyúst visszaengedtek a vízbe. A pionírok közül Veljko Vekić győzedelmeskedett, akit Zsebedity Andor és Kollár Emil követett a sorban. Négy hölgy is versenybe szállt, Gyantár Etelka lett a legszerencsésebb, a második pedig Szuhameli Verona. A férfiak mezőnyében Csányi Ferenc nyert, Matatity Adrián végzett a második helyen, harmadik Damir Matašović lett.

Népszerű volt a Kálíz íjászversenye (Nagy Zoltán felvétele)

Népszerű volt a Kálíz íjászversenye (Nagy Zoltán felvétele)

A falunapi Teketorna alkalmából közel 40-en mérték össze erejüket a Rekreációs Központban szervezett egyéni, 120 dobásos klasszikus versenyen, tudtuk meg Bogárdi Józseftől, az idén megalakulásának 40. évét jegyző Sloboda Teke Klub elnökétől. A gyakorlottabb versenyzők közül Majlát Róbert győzedelmeskedett 582 fával, a serdülők kategóriájában Lak Ádám lett a legjobb 535 fával, az amatőrök közül pedig Faragó István 510 fával.

Az idén 6 csapat nevezett a Falunapi Kispályás Focitornára, tudtuk meg Szűcs Szilárdtól, a Sloboda Labdarúgó Klub elnökétől. Az id. Kovács Gyula Általános Iskolában szervezett találkozó döntőjét a házigazda Brdolom csapata nyerte, második helyezett lett a pacsériakból álló Crna Mamba formáció, a 3. pedig a bácskossuthfalvai Knjaz Miloš elnevezésű csapat.

Bácskossuthfalva egykori téglagyárának vadregényes terepét a vadászok vették birtokukba vasárnap a sportnapok alkalmával. Az egyik sarkában a koronglövők serénykedtek, a másik részében pedig a Káliz Íjász és Hagyományőrző Egyesület szárnybontogatói járták a terepet. A bácskossuthfalvi Fácán Vadászegyesület koronglövő szakosztálya 21. alkalommal szervezte meg a hagyományos parcours, más néven Vadászat Imitációs Találkozóját, ahova Észak-Bácska legeredményesebb koronglövői neveztek ezúttal is. A Topolya községbeli települések mellett Zentáról, Verbászról, Csantavérről, Velebitről és Oromról is érkeztek vadászegyesületek tagjai, összesen 40-en. A sportszerű megmérettetés legjobbja egyéni kategóriában Dušan Bilić lett, a második Papp László, a bronzérmes pedig Brindza Lajos. A csapatverseny aranyérmese a Capriolo, második a házigazda bácskossuthfalviak 1-es csapata lett, a harmadik helyezést pedig a pacséri vadászok érték el. A házibajnokságban Papp László győzedelmeskedett, második Méhes Béla lett, a harmadik pedig Zajác Mihály.

A Káliz Íjász- és Hagyományőrző Egyesület 5. bajnokságára körülbelül 80-an neveztek be Szabadkáról, Topolyáról, Becséről, Bajsáról, Bajmokról, Cservenkáról, valamint vendégek érkeztek Szekszárdról is. A 12 bázisból álló erőpróbán maximálisan 680 pontot lehetett elérni, és valamennyi benevezett csapat jól teljesített. Nagy Tibor történelemtanártól, a rendezvény fő szervezőjétől megtudtuk, hogy vidékünkön egyre népszerűbb az íjászkodás.

– Vannak csapatok, amelyek bizonyos időre visszafogták a tevékenységüket, mert a kivándorlás miatt elvesztették a tagságukat, viszont érkeztek a helyükre újak, akik szeretnének bekapcsolódni a klubok által szervezett bajnokságsorozatba. A profi kategóriához képest az amatőr versenyrendszer sokkal elérhetőbb, a szervezettsége miatt is, illetve professzionális szinten ez egy igen költséges sport. A mi két legügyesebb versenyzőnk, Méhes Arnold és Lak Ádám, éppen tanulmányi kirándulásra utazott, de az elért eredmények alapján nagy reménységgel tekintek a jövőben is a bajmoki gyerekekre, és a nevelőik tevékenységére, valamint a bajsaiak is ígéretes eredményeket mutattak fel az utóbbi időben – zárta gondolatát Nagy Tibor.