2024. április 19., péntek

A többnyelvűség dicsérete

Szabadkán járt Branko Ružić államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter

Szerdán Szabadkára látogatott Branko Ružić államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter. Szabadkai tartózkodása során a miniszter találkozott a nemzeti tanácsok képviselőivel, tárgyalt Bogdan Laban polgármesterrel és látogatást tett a szabadkai Gerontológiai Központban.

A polgármester kíséretében Branko Ružić megtekintette az ügyfélszolgálati központot, amelynek tevékenysége elégedettséggel töltötte el, mondta a később megtartott sajtótájékoztatón.

A miniszter elégedett a szabadkai ügyfélszolgálati központ munkájával (Fotó: Gergely Árpád)

A miniszter elégedett a szabadkai ügyfélszolgálati központ munkájával (Fotó: Gergely Árpád)

– Mint látom, a Európai Tanács két évvel ezelőtti projektje eredményesen működik itt. A három nyelv hivatalos használata megkönnyíti a kommunikációt a polgárok és a városi közigazgatás között. Anyanyelven kérelmezhetők az okmányok a városi közigazgatási hivatalban és természetesen a kérelmezés nyelvén is kapja meg a polgár a kész iratot. Pilótaprojekteket indítunk országos szinten, hogy a polgárok egy helyen érvényesíthessék kommunikációjukat a hivatalokkal egy gyorsabb, könnyebb, átláthatóbb és költséghatékonyabb rendszeren keresztül – mondta többek között a miniszter a sajtótájékoztatón.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere megköszönte a kormány eddigi támogatását, s elmondta, hogy a szabadkai ügyfélszolgálati központ 2004 óta fogadja a polgárokat.

– Igyekszünk fejleszteni szolgáltatásainkat, hogy közelebb juttathassuk a városi közigazgatást a polgárokhoz, hogy könnyebben megkaphassák a számukra szükséges dokumentumokat. Véleményem szerint ezt sikerült elérnünk, ezt bizonyítja a kormánytól kapott elismerés is – hangsúlyozta Bogdan Laban.

A szabadkai Gerontológiai Központban tett látogatás során dr. Nenad Ivanišević igazgató megmutatta az intézményt a miniszternek, majd ezt követően sajtótájékoztatót tartottak, amelyen jelen volt Tefik Ramadanović, a Roma Nemzeti Tanács elnöke is.

Dr. Nenad Ivanišević elmondta, hogy Branko Ružić az első miniszter, aki látogatást tett a Gerontológiai Központban.

Branko Ružić miniszter látogatása a Gerontológiai Központban (Fotó: Gergely Árpád)

Branko Ružić miniszter látogatása a Gerontológiai Központban (Fotó: Gergely Árpád)

– Ismertettük a miniszter úrral, hogy intézményünk az első olyan szociális intézmény a Balkánon, amely a nemzeti kisebbségek nyelvén is tájékoztat tevékenységéről, itt külön kiemelném a roma nyelvet. Köszönetet szeretnék mondani a Roma Nemzeti Tanácsnak, hogy segített lefordítani a honlapunkat, mert nagyon fontos, hogy mindenki az anyanyelvén tájékozódhasson a szociális védelemmel kapcsolatos jogairól – mondta dr. Nenad Ivanišević.

A miniszter elégedettségének adott hangot, hogy a Gerontológiai Központ „ápolja és érvényesíti” a lakók többnemzetiségű összetételét.

– A könyvtárban a nemzeti kisebbségek nyelvén és más nyelveken íródott könyvek is megtalálhatóak, a többnyelvű honlap működtetését pedig példaértékű kezdeményezésnek tartom. Ez is bizonyítja a Gerontológiai Központ vezetőségének professzionális viszonyulását felhasználóik irányában – mondta Branko Ružić.