2024. április 23., kedd
TARTOMÁNYI KORMÁNY

Népesedésösztönző alapot hoztak létre

Az Újvidéki Egyetemen ősztől több mint 5 és fél ezer elsőéves tanulhat állami költségen

Vajdaság kormánya az Igor Mirović elnökletével megtartott szerdai ülésén úgy döntött, hogy natalitásnövelő tartományi költségvetési alapot hoz létre, melynek eszközeit Vajdaság demográfiai fejlesztési tervének végrehajtására fordítják.

A tartományi kormány épülete (Fotó: Ótos András)

Az alapból újabb mechanizmusokat is kidolgoznak a népességnövekedés elősegítésére, mert nemzeti és közérdeknek tekintik a természetes szaporulat csökkenésének megállítását.
A kormány arról is döntött, hogy hány fiatal iratkozhat be őszre a költségvetés terhére az egyetemi karokra és főiskolákra. Az Újvidéki Egyetem karain a 2018/2019-es tanévben 5589 elsőéves fiatal tanulhat állami költségen, valamint 3759 önköltséges elsőéves kerülhet be az intézménybe.
A doktori és mesterképzésen 2830 költségvetéses hely várja a jelentkezőket, 3441 fiatalnak pedig magának kell finanszíroznia ezeket a fokozatokat. A tartományi alapítású főiskolák terve szerint ősztől 1114 elsőéves egyetemista tanulhat állami költségen, és 1502-en lehetnek az önköltségesek.
Vajdaság kormánya elfogadta a tartomány tavalyi évre szóló költségvetési zárszámadását, és a büdzsé végrehajtásáról szóló jelentést. 2017. december 31-én a költségvetési keret 68,239 milliárd dinár, a kiadások összege pedig 60,568 milliárd dinár volt.
A kormányülésről kiadott sajtóközlemény szerint a testület javaslatot terjesztett a tartományi képviselőház elé, hogy dolgozzák ki még egy különleges rendeltetésű terület rendezési tervét. Ennek alapján a Verseci-hegy mintegy 550 négyzetméteres területét tennék rendbe.