2024. április 25., csütörtök

Alattomos drágulás a töltőállomásokon

Az év eleje óta átlagban nyolc és fél dinárral drágult az üzemanyag literje

Az év eleje óta rohamosan emelkedik az üzemanyagok ára Szerbiában és világviszonylatban egyaránt. Amerika Venezuela ellen meghirdetett szankciói miatt a héten 0,7 százalékkal megugrott a kőolaj tőzsdei ára.

A világtrendeteket Szerbia gazdasága is híven követi. Az üzemanyagok literje az év eleje óta átlagban nyolc és fél dinárral drágult meg.

Az eurodízel ára túllépte a literenkénti 160 dinárt, az europrémium BMB 95-ös benzin a 150 dinárt, autógáz pedig 76 dinárért tölthető. Az év elejétől a nyers kőolaj világpiaci ára 16,8 százalékkal emelkedett, amit a dollár árfolyamának ingadozásával és a tőzsdei folyamatokkal indokolnak.

Az üzemanyagok árának emelkedését nem csupán a járművezetők érzik majd meg. Természetesen az utolsó szó a kereskedőket illeti meg, ők döntetnek ugyanis arról, hogy mindez az élelmiszer- és a szállítási díjak növekedéséhez vezet-e.

Goran Radosavljević egyetemi tanár a Telegrafnak adott nyilatkozatában kiemelte, hogy az áremelkedés tendenciája folytatódik. Biztosak lehetünk abban, hogy augusztusban megdrágul a villamos energia és az alapvető élelmiszerek ára is emelkedik, valamint a szállítási költségek díja is növekedni fog.

Ha a kereskedők emelik a élelmiszerek árát, az befolyásolhatja többek között az infláció növekedését, és az építőipar területén is változásokat hozhat. A szállítási díjak ugrása pedig az összes termelési ágazatot, leginkább az élelmiszer- és építőipart érinti majd – figyelmeztet Goran Radosavljević.

Ljubodrag Savić, a belgrádi Közgazdasági Kar tanára szerint mindezt alátámasztja az a tény is, hogy a hazai olajtársaságoknál az árak igen rugalmasak, az ingadozás azonban nem lefelé, hanem felfelé történik.

– Amint megérkezik az üzemanyagárak emelkedésének a híre, pár nap múlva be is következik a drágulás. Fordított esetben, az árak csökkenésekor az illetékesek arra hivatkoznak, hogy több hónap szükséges ahhoz, hogy megtegyék az árcsökkentési intézkedéseket. Jelenleg azonban nincs különösebb oka az árak emelkedésének, a dollár ugyanis soha nem volt gyengébb, s mivel a kőolajat dollárban vásárolják, az egyik költségnek fedeznie kellene a másikat – magyarázza Ljubodrag Savić. Hozzáteszi, hogy a kőolajárak emelkedése ellenére sem látja úgy, hogy ez hatással lesz más termékek árára és szolgáltatások díjára.

– Ha jó lesz az idei gyümölcs- és zöldségtermés, nem fog emelkedni a termények ára, de drágább lesz a szállítás. A legnagyobb kőolajipari vállalatok kiegyezése és megállapodása miatt azonban megtörténhet, hogy további emelkedik a kőolaj ára – mondta a professzor.

A szerb kormánynak jogában áll 20 százalékkal csökkenteni az üzemanyagárakat sújtó jövedéki adót, ha a piaci folyamatok ezt indokolják. Azonban úgy tűnik, a jelentős áremelkedés ellenére sem reagál erre az állam.

– Az állam megteheti, hogy csökkenti a jövedéki adókat, különösen azért, mert jelenleg többlet van a költségvetésben. Második megoldásként pedig növelheti a fizetéseket és a nyugdíjakat. Az adókedvezményre azonban nagyobb tér mutatkozik – mondta Ljubodrag Savić.