2024. március 29., péntek

Dzsessz napjai Újvidéken

 A Vajdasági Rádió és Televízió szervezésében a hétvégén a Múzeumok Éjszakája sorozat keretében megnyílt a Dzsessz napjai Újvidéken 1979-től 1988-ig elnevezésű kiállítás.

Az M Stúdió halljában felállított tárlaton korabeli plakátokat és fotókat – köztük lapunk megbecsült fotósának, Dormán Lászlónak a felvételeit is – láthatnak az érdeklődők. A fesztivál alig tízéves létezése során a világ és Európa dzsessziparának nagy alkotói ellátogattak városunkba: Art Ensemble of Chicago, Chet Baker, L. A. Four, Lou Donaldson, Sam Rivers, Archie Shepp…

A tárlaton olyan, különleges fotókat is láthatunk, amelyek spontán dzsesszműhelymunkák során készültek, és olyanokat is, amelyek még soha nem jelentek meg sehol. A kiállítás megnyitóünnepségén többek között Vitomir Simurdić újságíró és Milan Radulović Ješko, az Újvidéki Zenekedvelő Ifjúság munkatársa üdvözölték az egybegyűlteket. Az M Stúdió emeleti részében fiatal, még nem befutott dzsesszművészek zenéltek. Gramofonlemezekről jugoszláv dzsesszzenét lehetett hallgatni, a VRT kollekciójából, a fesztivál történetéről rövidfilmet vetítettek. A kiállítás még ma és holnap is megtekinthető.