2024. április 23., kedd

Makacs kitartás a déli végeken

A Danubius Food Planet elnevezésű kajafesztivál május 11-én nyílt meg Újvidék belvárosában. Az idén 23 ország nagykövetségének dolgozói mutatják be nemzeti főztjeiket, ízeiket. A rendezvény 23 napig tart, minden nap egy-egy ország ételkülönlegességeit kóstolhatjuk meg, tegnap Magyarország mutatkozott be.

A szenttamási Pitypang táncegyüttes fellépése (Ótos András felvétele)

A szenttamási Pitypang táncegyüttes fellépése (Ótos András felvétele)

Az egybegyűlteket Ladisity Melinda, a Magyar Nemzeti Tanács nevében üdvözölte: – Újvidék számomra az a hely, ahol egy olyan közösség él, amely a hagyományőrzést, történelmének ismeretét fontosnak tartja. Az újvidékiek számára legalább ugyanennyire fontos az is, hogy új dolgokat, új értékeket hozzanak létre. Az emberek különösen vendégszeretőek. Ma, itt bemutatjuk a magyar kultúrát, a gasztronómiát, de az esemény egyúttal önazonosságunk és magyarságunk megtartásának jelentőségéről is szól. Valamennyiünk nevében köszönöm az összetartozás, az összefogás élményét, amelyet a mai napon is megtapasztalunk, hiszen közösségünk összefogása és összetartó ereje, együtt cselekvése előrelépést és megmaradást eredményez. Közösségünkre talán legjellemzőbb az életbe vetett hit, és az a makacs kitartás, amelyet itt, a déli végeken tanúsítunk – mondta Ladisity Melinda, majd megköszönte a tegnapi esemény szervezőinek, és természetesen résztvevőinek azt, hogy odaadó, példaértékű munkájukkal hozzájárulnak hagyományaink ápolásához.

– Fiataljaink legyenek büszkék tehetségükre, múltjukra és tekintsenek bizakodva jövőjükre! Ameddig ilyen tehetségeket látunk a színpadon, gyerekeket és fiatalokat, az óvodákban és az iskolákban, a templomban, addig van értelme minden erőfeszítésüknek, amelyet itt, a Dél-Bácskában magukért és közösségünkért tesznek – hallottuk.

A rendezvényen a 2014-ben megalakult, szenttamási Pitypang Néptáncegyesület gyermekcsoportjai léptek fel: a Bódorka leánykórus, láthattuk a Csípicsóka néptánccsoportot, a Szilke gyermekkórust, a Sziporka tánccsoportot, ők voltak a fellépők közül a legfiatalabbak. A legidősebbek a Suttyó tánccsoportként mutatkoztak be.

A fesztiválon ma portugál ízekkel ismerkedhetünk, holnap Görögország, majd Korea, Izrael, Macedónia, Ukrajna, Bulgária, Horvátország és Örményország. A fesztivált május 31-én az Amerikai Egyesült Államok konyhájának, étkezési szokásainak a bemutatója zárja. A gasztroeseményt az idén is a Color Media Communications, a Ninamedia, a Subsidium és a HBO Color Media Events szervezi. A rendezvényt tavaly tartották meg először, akkor is nagy sikere volt. Az idén a téren elhelyezett kuglófmakett a vajdasági konyhát jelképezi, a Danubius tésztagyár, mint fővédnök az idén ünnepli létezésének 100. évfordulóját. A látogatókat 18 órától fogadják, a magyar standoknál minden nap kürtős kalácsot, fánkot, lángost és sült kolbászt vehetünk.