2024. március 29., péntek

Pünkösdölés

Ötödször választottak pünkösdi királyt és királynőt a topolyai tájházban

Vidám gyermekzsivaj lengte be a topolyai tájház udvarát, amikor pünkösdhétfőn több ügyességi próba után kiderült, hogy ki az a kislány és kisfiú, aki egy éven keresztül viselheti a pünkösdi királynak járó koronát. Az idei rendezvény legügyesebb koronás fői Ágoston Nikoletta és Baráti Norbert lettek. Paul Szikora Erzsébettől, a Községi Női Fórum Nefelejcs Hagyományőrző Kézimunka-társulatának az elnök asszonya elmondta, hogy a lassan hagyományossá váló, immár 5. pünkösdölésen ezúttal a Csáki Lajos Általános Iskola három alsós osztálya mérte össze ügyességét.

Az idei topolyai pünkösdi királynő és király: Ágoston Nikoletta és Baráti Norbert (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Az idei topolyai pünkösdi királynő és király: Ágoston Nikoletta és Baráti Norbert (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Az ügyességi versenyt az idén háromfordulósra terveztük, és a szervezetünk tagjaiból álló „bizottság” felügyelte. Kukorica- és napraforgómagot válogattak a gyerekek, üres sörösdobozokból álló hegyet lehetett egy labdával célba venni és ledönteni, illetve egy tojással megpakolt kanállal kellett minél hamarabb célba érni. Azt a gyermeket, aki a pontozások alapján a legügyesebben vette az akadályokat, egy középkori szokás szerint pünkösdi királlyá avattuk, és persze külön díjaztuk a lányokat és a fiúkat. Az egy éven át tartó dicsőség mellett különböző rendezvények díszvendégei lesznek, így például a Topolyai Napokra és a Mikulás-bálba is meghívást kapnak – hallottuk Paul Szikora Erzsébettől, aki rámutatott arra, hogy pünkösd, vagyis a Szentlélek kiáradásának ünnepe virágos szimbólumaival visszavezethető a római Flóra istennőnek rendezett tiszteletadásra. A májusi pünkösdi időszak egyik szertartása a zöld ágak házba vitele, de az ablakokra, az ajtók fölé, a szobák falára is feltűztek egy-egy szálat. Az ősi termékenységvarázslások emléke ez a szokás, de egyben védelem is a rontás, a boszorkányok ellen. A topolyai tájház piros rózsaágakkal díszített falai nemcsak az általános iskolásokat fogadta, hanem a Nefelejcs tagságának apró unokái is élvezték a rendezvény felhőtlen hangulatát és két erőpróba között lebonyolított zavarócskát.

– A legügyesebb gyermeknek kijáró pünkösdi királyi és királynői cím kihirdetése, illetve a koronázás után a nap hősei átvehették a társulatunk által összeállított ajándékcsomagot. Mivel szövéssel is foglalkozunk, szőtt mobiltokokat és fonalgrafika képeslapot készítettünk a gyerekeknek, ami a mai nap dátumával állít emléket a pünkösdi királyi cím megszerzésének. Emellett édességcsomagot is kapnak az idei év koronásai. Továbbá még az a jutalma a királyi párnak, hogy az ő fotójukkal illusztráljuk majd a következő pünkösdi erőpróbára felhívó plakátunkat – mondta az elnök asszony.

A topolyai tájházban szervezett vidám rendezvényen a gyerekeknek fánkot sütöttek a szorgos asszonyok, és valamennyi résztvevő megtömhette a hasát ínycsiklandozó mákos kaláccsal, ami egyébként is jellemezte a pünkösdi ünnepkör valaha gazdagon megpakolt asztalát.