2024. március 29., péntek

Úton a pártszakadás felé?

Toroczkai László platformot alapított a Jobbikon belül

Toroczkai László Mi magunk néven platformot alapított a Jobbikon belül – közlése szerint – azzal a céllal, hogy a pártot visszatereljék az alapító okiratban lefektetett szellemiséghez.

Toroczkai László, mögötte Dócs Dávid, Cserháthaláp, Szél Csaba, Nagytőke és Ferenczi Gábor, Devecser polgármestere (Fotó: MTI)

Toroczkai László, mögötte Dócs Dávid, Cserháthaláp, Szél Csaba, Nagytőke és Ferenczi Gábor, Devecser polgármestere (Fotó: MTI)

Toroczkai – aki a Jobbik május 12-én lezajlott tisztújításán alulmaradt a szavazatok 54 százalékával elnökké választott Sneider Tamással szemben – kedden Budapesten, a párt Villányi úti irodája előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: pénteken hét jobbikos polgármester és számos jobbikos középvezető vett részt azon a gyűlésen, amelyen döntöttek arról, hogy Mi magunk néven a Jobbikon belüli platform létrehozását indítványozzák.

„Szeretnénk még ezt a politikai közösséget, amely jelenleg a Jobbik keretein belül működik, visszaterelni a Jobbik alapító okiratában lefektetett szellemiséghez és bízunk abban, hogy még korrigálható az az irány, ami az elmúlt időszakban látható volt” – indokolta a platform alapítását Ásotthalom polgármestere, aki Devecser, Cserháthaláp és Nagytőke szintén jobbikos polgármestereinek társaságában tartotta a sajtótájékoztatót.

Jelezte: a párt elnöksége dönthet a platform jövőjéről, hiszen a Jobbik mostani alapszabályában nincs platformra vonatkozó szabály, de nem is tiltja semmi annak létrehozását. Torockai László közölte, ha szükséges, kezdeményezik az alapszabály módosítását, de tulajdonképpen a platform péntek óta már működik. Mint mondta, az alapszabály-módosításról a Jobbik kongresszusa dönthet, és érzése szerint meg is lenne a többsége egy ilyen módosításnak.

Kérdésre válaszolva úgy vélte: ha az elnökség elutasító a platformmal szemben, az akár pártszakadáshoz is vezethet. A felelősség az elnökség és a pártigazgató kezében van –  mondta Toroczkai, aki szerint ugyanakkor jobb lenne egyben tartani a Jobbikot. Jó hírnek nevezte, hogy levelezés indult közte és Sneider Tamás Jobbik-elnök között. Közölte: a platform június 23-án Ásotthalmon „zászlóbontó gyűlést” tart, amelyre több száz, több ezer embert várnak.

Toroczkai a platform céljaként azt határozta meg, hogy újra elővegyék azokat a magyarság számára fontos nemzetstratégiai kérdéseket, amelyekből semmilyen politikai taktika miatt nem kívánnak engedni. Ilyennek nevezte a migráció, a kivándorlás, a magyar-cigány együttélés, a trianoni békeszerződés és a határon túli magyarok ügyét, amelyek szerinte háttérbe szorultak az elmúlt években.

„Szeretnénk a Jobbik foglyul ejtett lelkét visszaadni a Jobbiknak és a jobbikosoknak” – fogalmazott.

Hangsúlyozta: a platform szeretné, ha a Jobbik, ahogyan korábban, megmaradna a balliberális tömb és a Fidesz között, és nem simulna be az ellenzéki tömbbe, amelyhez szerinte természetszerűen soha nem tartozott.

Toroczkai úgy vélte: a platform „nagyjából a fele lehet a Jobbik tagságának”, és a hét alapító polgármesterén túl további jobbikos településvezetők csatlakozása is várható. Kérdésre elmondta, hogy a pénteki gyűlésen a Jobbik parlamenti frakciójából többen részt vettek, közülük Dúró Dóra például már csatlakozott a platformhoz, de szerinte várható más képviselők csatlakozása is. Novák Elődöt nevezte meg még a platform tagjaként. (MTI)

Jobbik szóvivő: Az alapszabály nem teszi lehetővé

Az alapszabály nem teszi lehetővé platform létrehozását a Jobbikban, a párt elnöksége csütörtökön foglalkozik Toroczkai László kezdeményezésével – közölte az ellenzéki párt szóvivője kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Jakab Péter kijelentette: a platformnak nincs létjogosultsága, mert az alapszabály nem teszi lehetővé a létrehozását, és emellett a Jobbik ragaszkodik a 2003-as alapító okirathoz, miszerint a párt a nemzet egészét képviseli.

„Párton belül létrehozni egy másik pártot, az a párt ellen hat” – fogalmazott.

Kérdésekre válaszolva a szóvivő azt mondta, a csütörtöki elnökségi ülésen értékelik a helyzetet. Arra a felvetésre, hogy kizárás is lehet-e a platformalapítás következménye, Jakab Péter azt mondta, akár még ez is előfordulhat, ha valaki szembemegy az alapszabállyal vagy a párt elnökségének akaratával, illetve a kongresszus döntésével, de ezt az elnökség dönti el.

Elmondta, nem tartanak attól, hogy pártszakadás lesz. Lehetséges lemorzsolódás, hiszen az elmúlt években is voltak olyanok, akik távoztak a pártból – tette hozzá. Azt mondta, nem hiszi, hogy a Jobbik politikusaiból új párt jönne létre, vagy ha mégis, akkor az gyorsan el is tűnhet a politika süllyesztőjében.